Hrvatska IZVOZ ORUŽJA U GRUZIJU

Rusija uvodi vojne sankcije Hrvatskoj?

Ruski premijer Dimitrij Medvedev najavio je da se sprema lista prijedloga za prekid vojne suradnje sa zemljama koje su Gruziji isporučivali oružje, donosi moskovska 'Pravda', a među državama koje bi mogle biti pod udarom spominje se i Hrvatska. Na čelo zemalja koje su prodavale Gruziji oružje staviljena je Češka, zatim Poljska i Bugarska. Za njima ne zaostaju SAD, Ukrajina i Izrael

Prema navodima 'Pravde', najvjerojatnije bi sva vojna suradnja koja uključuje modernizaciju postojećeg oružja, kao i dopremu rezervnih dijelova, bila na neko vrijeme prekinuta. Iako se to na prvi pogled ne čini pretjerano velikom sankcijom, treba kazati da većina država koje se navode u tekstu u svojim vojskama ima pozamašne količine ruskog naoružanja, piše Novi list

Sama Hrvatska mogla bi se naći u problemima s nedavno u sklopu klirinškog duga isporučenim helikopterima Mi-171, koji su još pod garantnim rokom. Ministarstvo obrane jučer nije moglo službeno reagirati na ovakve najave, jer do poslijepodne uopće nisu bili upoznati s navodima ruskih novina. Ipak, neslužbeno se iz MORH-a moglo saznati da je hrvatsko stajalište da se Gruziji tijekom rata pa ni pred ratna zbivanja nije isporučio nikakav borbeni materijal.

Unatoč najavama, postoji mogućnost da Rusija s puštanjem ovakvih probnih balona tek vrši politički pritisak. Naime, vojni analitičari u samom članku Pravde komentiraju da bi učinak ovakve sankcije mogao biti dvojben. Za primjer je uzet slučaj Češke.

uUkoliko bi se odbila vojna suradnja s njima, oni bi svoje borbene arsenale sigurno obnovili, samo naoružanjem drugih zemalja, tako da bi Rusi bili zakinuti za veće novčane iznose. Objašnjeno je i da sankcije na modernizaciji ne bi značile ništa osim izbijanja novca iz proračuna, jer već duži niz godina Izrael modernizira i naoružanje ruske proizvodnje.

Što se tiče same Hrvatske u čitavoj priči, službenih se podataka o prodaji oružja nije moglo pronaći nigdje. Javno je poznato samo da se namjeravalo prodati šest 'letećih topovnjača' Mi-24 HIND gruzijskoj vojsci, ali je u posljednji trenutak to stopirano, i to kada su se letjelice već počele pakirati za transport.

Službeno objašnjenje bila je protokolarna pogreška u natječaju, a javna je tajna da je zapravo Rusija tada reagirala neformalnim diplomatskim kanalima, nakon čega je domaća vlada stopirala problematičnu prodaju. Gotovo je javno i zanimanje Gruzijaca za jednu raketnu topovnjaču HRM-a, 'Dmitra Zvonimira', ali čini se da prodaja i tu sporo ide zbog delikatne situacije s Rusijom, glavnim izvorom energenata za ovo područje.

Hrvatski vojni izaslanik u Moskvi Ante Čičak kaže da je uvjeren da se radi o pogrešci jer Hrvatska nije prodavala nikakvo oružje Gruziji i do sada nije bila na popisima koje su objavljivali u Moskvi.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još