Hrvatska LESAR O REFERENDUMU

'Hrvatska je ušla u ozbiljnu političku krizu'

Odlukom saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav da Saboru predloži da od Ustavnog suda zatraži tumačenje o referendumu, ugrozila je i dovedeno u pitanje pravo građana na referendum. Mišljenje je to Hrvatskih laburista, čiji je Dragutin Lesar zgrožen stvarima koje je čuo na Odboru

'717.149 građana tražilo je referendum, a sada tih 717.149 zahtjeva vladajuća elita opstruira', komentar je Dragutina Lesara na odluku saborskog Odbora za Ustav, koja je, prema mišljenju Hrvatskih laburista, Hrvatsku uvela u najozbiljniju političku krizu u zadnjih deset godina.

'Najprije su pozvali u pomoć Freuda i psihoanalizom pokušali dokazati da su ljudi potpisivali, a da ne znaju što potpisuju. Onda su u 40 dana u MUP-u izvršili 327 milijardi grafoloških vještačenja i utvrdili da je 300 tisuća potpisa sumnjivo, jer su podaci pisani istom rukom. Ni to nije išlo, jer je to javnost dobro prepoznala kao podmetanje. Onda su priznali da je pravovaljanih 717.149 potpisa i onda su povukli prijedlog izmjena Zakona o radu iz procedure. Međutim, shvatili su da i to nije dovoljno i onda su sadržaj referendumskog pitanja proglasili tobože nejasnim i nesvrsishodnim i odlučili za mišljenje pitati Ustavni sud', rekao je Lesar.

Sve su to, uvjeren je Lesar, 'fiškalije' da se suzbije volja građana. 'Upotrebom fiškalskih metoda, vladajući na čelu s Vladimirom Šeksom građanima oduzimaju ustavno pravo na neposrednu demokraciju', smatra Lesar.

Na samoj sjednici Odbora, kaže Lesar, njegovi članovi su i dio Ustavnog zakona o Ustavnom sudu proglasili neustavnim, a i neki članci Zakona o referendumu bili su im nejasni. 'Najbolje bi nakon svega bilo reći - imate pravo na referendum samo kada mi to odlučimo', kazao je Lesar, najavivši da će Hrvatski laburisti Saboru predložiti izmjene Zakona o referendumu u kojima će se specificirati svi rokovi vezani uz referendum.

'Ako će Sabor čekati pravorijek Ustavnog suda, onda će to biti dokaz da građani političkim elitama trebaju samo jednom u četiri godine. Bilo bi im poštenije onda reći da su samo glasačka mašina', zaključio je Lesar.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još