BIVŠI SUDAC VRHOVNOG SUDA

Olujić u Strasbourgu dobio tužbu protiv Hrvatske

05.02.2009 u 17:11

Bionic
Reading

Europski sud za ljudska prava presudio je danas da su prilikom razrješenja bivšeg predsjednika Vrhovnog suda RH Krunislava Olujića prekršena njegova ljudska prava, te mu dodijelio odštetu od 5000 eura. Olujić je rekao da ovakva sudska odluka za njega predstavlja moralnu satisfakciju

Sedmeročlano sudsko vijeće, u kojem je i hrvatska sutkinja Nina Vajić, jednoglasno je zaključilo da je Republika Hrvatska u slučaju razrješenja Krunislava Olujića prekršila Europsku konvenciju o ljudskim pravima, i to uskraćivanjem prava na saslušanje unutar razumnog vremenskog roka, neutemeljenim isključivanjem javnosti iz slučaja, onemogućavanjem da svjedoci obrane sudjeluju u procesu te sveukupnim predugim trajanjem suđenja.

Olujić, navodi se u presudi, nije imao pravo na saslušanje unutar razumnog vremenskog roka zbog pristranosti članova Državnog sudbenog vijeća. Kao dokazi navode se razgovori s predsjednikom DSV-a Antom Potrebicom te sucima Marijanom Hranjskim i Vladimirom Marićem (u presudi su navedeni samo njihovi inicijali), objavljeni u Večernjem listu i Slobodnoj Dalmaciji.

Marić je u veljači 1997. izjavio kako je protiv imenovanja Olujića u Vrhovni sud glasao jer je i sam bio kandidat za isto mjesto, dok je Potrebica optuživao Olujića da je štitio dvije osobe iz kriminalnog miljea. Hranjski je, pak, u Slobodnoj Olujića nazvao 'stranim tijelom u hrvatskom pravosuđu' te ga predstavljao kao osobu s nedovoljno iskustva i znanja za obnašanje dužnosti vrhovnog suca.

Europski sud za ljudska prava smatra i da je zahtjev DSV-a za isključivanjem javnosti iz slučaja bio neutemeljen, budući da su optužbe na Olujićev račun već bile iznesene u javnosti, što je sugeriralo da je slučaj politički motiviran. Sud zaključuje i da je odbijanje vlasti da ispitaju svjedoke obrane dovelo do toga da su Olujićeve mogućnosti u prezentiranju slučaja bile ograničene.

Obrazloženje presude sud završava zaključkom da je šest godina, koliko je trebalo Ustavnom sudu da razmotri i odbije Olujićevu žalbu na razrješenje, predug vremenski period da bi suđenje bilo pravično.

Naime, Ustavni sud je u prosincu 2004. godine odbio tužbu Krunislava Olujića na odluku Državnog sudbenog vijeća (DSV) kojom je u listopadu 1998. razriješen dužnosti suca i predsjednika Vrhovnog suda.

Olujića je s funkcije predsjednika Vrhovnog suda razriješilo Državno sudbeno vijeće, na zahtjev Vlade, pod optužbom da je kao predsjednik Vrhovnog suda imao seksualne odnose s maloljetnicama, održavao vezu s dvojicom višestrukih počinitelja kaznenih djela i tako 'počinio teško disciplinsko djelo, nanošenje štete ugledu Suda ili sudačke dužnosti'.

'Presuda iz Strassbourga za mene predstavlja moralnu, ljudsku, političku i pravnu zadovoljštinu. Ovo je istodobno i velika pljuska DSV-u, Županijskome domu Sabora, Ustavnom sudu te politici Franje Tuđmana koju su provodili Vladimir Šeks i Ivić Pašalić', rekao je Krunislav Olujić.

Izrazio je ogorčenje Ustavnim sudom jer je njegovu tužbu šest godina držao u ladici. Smatra da se u njegovom predmetu odlučivao prema nahođenju dijela ustavnih sudaca, a ne prema poslovniku i zakonu kojima je propisan rad te institucije.