NESLAVNI REKORD

Hrvatska četvrta u Europi po smrtnosti od raka

04.02.2009 u 12:00

Bionic
Reading

U Hrvatskoj godišnje od raka oboli oko 21 tisuću ljudi, a umre više od polovice oboljelih - oko 13 tisuća - što je jednako broju poginulih u Domovinskom ratu. Hrvatska je prema EUROSTAT-u na visokom četvrtom mjestu po smrtnosti od raka u Europi, a druga po smrtnosti od raka pluća. Na svjetskoj razini svake godine obolijeva više od 11 milijuna ljudi, a šest milijuna umire. Svake godine samo u Europi dijagnosticira se 2,6 milijuna oboljelih

Prema epidemiološkim pokazateljima, i naša država pripada redu europskih zemalja s najvišim stopama smrtnosti od raka. Ovi zastrašujući podaci izneseni su na konferenciji za novinare povodom početka akcije 'Zajedno protiv raka', koja je startala 4. veljače, na Svjetski dan borbe protiv raka.

Cilj akcije, koju zajedno provodi nekoliko udruga za borbu protiv raka pod pokroviteljstvom Sabora RH i Ministarstva zdravstva, prvenstveno je edukacijsko-informativnog karaktera, ali bi u bližoj budućnosti ona trebala rezultirati i donošenjem nacionalnog programa za borbu protiv raka.

Zabluda je da od raka oboljevanju samo starije osobe - prof.dr. Eduard Vrdoljak

Na samom kraju akcije 13. ožujka na gala večeri u hotelu Westin prikupljat će se novac (60 tisuća eura) za kupnju endobronhalnog ultrazvuka, prvog takve vrste u Hrvatskoj, koji je prijeko potreban u dijagnostici karcinoma bronha, a uređaj bi se trebao nalaziti u Klinici za plućne bolesti Jordanovac.

'Hrvati su jedni od najžešćih pušača u Europi. Petnaestpostotno smanjenje pušenja ima više efekta da spasi nečiju glavu od bilo kakvog lijeka. Kada bi svi pušači u Hrvatskoj odbacili cigarete, smrtnost od svih vrsta raka smanjila bi se 30 posto, a kada bi se na taj korak odlučio svaki drugi pušač, spasilo bi se tri tisuće ljudi', kazao je prof. dr. Eduard Vrdoljak, voditelj Centra za onkologiju i radioterapiju KB Split.

Prema njegovim riječima, zabluda je da od raka obolijevaju samo stariji. Prema podacima Registra za rak HZJZ-a, rak debelog crijeva i rak pluća počinju se javljati već oko 40. godine života, a rak dojke oko 30. godine.

'Stoga je važno biti upoznat s bolestima raka općenito, rizicima koje bolest donosi, ali i pružati nadu oboljelima', zaključio je Vrdoljak.