SABORSKI ODBORI PODRŽALI REBALANS

Jurčić:'Problem će se riješiti po Duhu Svetom?'

25.08.2010 u 13:05

Bionic
Reading

Saborski odbor za financije većinom je glasova prihvatio novi rebalans proračuna uz brojne kritike oporbe koja je najavila da u Saboru rebalans definitivno neće podržati, jer smatraju da on donosi samo novo zaduženje građana

'Mi u SDP-u apsolutno nećemo podržati ovaj rebalans proračuna. Nezadovoljni smo pristupom i načinom kako je do njega došlo', započeo je SDP-ovac Gordan Maras raspravu o novom rebalansu proračuna na saborskom Odboru za financije.

Podsjetimo, Vlada je na jučerašnjoj sjednici donijela novi rebalans proračuna kojim će se deficit povećati za 4,5 milijarde, odnosno - do kraja godine će iznositi 14 milijardi kuna. Uvedene su trošarine na bezolovni benzin i na duhanske proizvode.

'Ovim rebalansom napravljeno je samo to da se Hrvatska i dalje zadužuje, a taj dug će plaćati buduće generacije i to desetljećima!' - upozorava Maras koji smatra da hrvatska javnost ovime ne može biti zadovoljna, jer nas, po njegovu mišljenju, sada očekuje još gora godina te da Hrvatska neće izaći iz krize. 'Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja je još uvijek u recesiji!' - kaže Maras.

Maras također tvrdi da Vlada radi dugoročnu štetu i upozorava da 'nijedna stranka ne smije zbog osobne koristi - da bi ostala na vlasti - sljedećih godinu dana tjerati zemlju u bankrot'. Smatra da se rebalans donosi sada samo zato da bi Šuker 'već sutra mogao otići po novo zaduženje'.

HDZ-ov Davor Huška rekao je da je ovo 'rebalans kompromisa prema umirovljenicima, poljoprivrednicima, zaposlenima u javnom sektoru, za rodilje i nezaposlene'. Marasu je odgovorio da bi deficit proračuna bio i veći da Vlada nije uštedama kroz ministarstva skupila milijardu i pol kuna i da nije skupila sredstva kroz krizni porez. 'Deficit bi, da toga nije bilo, danas iznosio i do 20 milijardi kuna.'

'Ja ne znam što to SDP želi? Želi li SDP odgodu školske godine, traktore na cestama, štrajkove, grčki scenarij?!' zapitao se za kraj Huška oštro braneći Vladin rebalans.

SDP-ova Dragica Zgrebec rekla je da je sasvim realno očekivati još veći deficit od 14 milijardi kuna te je zapitala Vladu misli li zaista da je ovaj rebalans uspjeh? 'Najprije smo negirali postojanje krize, sada ne činimo ništa, a naša kriza je velikim dijelom strukturna', smatra Zgrebec i ponavlja da je hitno potrebna reforma državne uprave jer je neefikasna. 'Ovakav proračun znači preživljavanje još koji mjesec!' zaključila je Zgrebec.

HNS-ovac Zlatko Koračević naglasio je kako je psihoza u javnosti opravdana, jer ljudi ne znaju kako će dočekati sutra.

'Rebalansom se stvara dojam da se nešto radi, a Vlada dokazuje samo to da nije sposobna izvući zemlju iz krize i samo želi vlast', smatra Koračević i dodaje da država pod hitno mora početi stvarati nove vrijednosti.

Koračević je pozvao sve zastupnike koji će za nekoliko dana u Saboru glasovati o donošenje novog rebalansa da budu savjesni i da razmisle što to s njime dobivamo.

'Stvara se dojam da imamo ideje, da se radi, da nada postoji. Istina je da neki dobivaju kratkoročno, ali dugoročno gubimo svi', zaključio je Koračević.

Čelnik HSS-a Josip Friščić također kaže da nije zadovoljan, jer je postignut kompromis, ali ne zbog funkcioniranja koalicijskih partnera. Smatra velikim uspjehom uštedu od milijardu i pol kuna i činjenicu da zbog rebalansa neće narod izaći na ulice kako je najavljivano.

Predsjednik odbora za financije HDZ-ovac Goran Marić rekao je da je proračun zrcalo svakog gospodarstva i da je on račun dobiti i gubitka hrvatske ekonomije.

'Proračun nije uzrok ulaska ni sredstvo izlaska iz krize. Samo povećanje gospodarske aktivnosti može dovesti do izlaska iz krize, a onda će i proračun biti bolji', smatra Marić i objašnjava kako veliku ulogu u tome moraju odigrati banke.

'Bankarski sustav nikad nije bio stabilniji i likvidniji, a ipak imamo najnižu razinu kreditne aktivnosti u Europi i to je karcinom gospodarstva', objasnio je Marić i doda kako se s njime slaže HUP i Udruga banka te se pita zašto se manjim kamatama ne potiče gospodarska aktivnost.

'Doći će dan kada će bolje živjeti oni koji investiraju i rade od onih koji štede u bankama', rekao je Marić.

Jurčić: 'Očekuje se da se problem riješi po Duhu Svetom'

Saborski Odbor za gospodarstvo većinom je glasova podržao danas Vladin prijedlog rebalansa državnog proračuna, protiv je bilo svih pet oporbenih zastupnika koji smatraju da se njime ne donose strukturne promjene, ne otvara prostor za pokretanje proizvodnje i gospodarski rast.

Jurčić je Vladi zamjerio nedostatak vizije

Predloženi rebalans pozdravio je predsjednik Odbora Dragan Kovačević (HDZ) istaknuvši da se njime neće dirati u mirovine i plaće te se vodi briga o socijalno osjetljivim skupinama.

Pozdravio je i smanjenje sektorskih potpora, konkretno za brodogradnju, ali i upozorio da nedostaje plan gašenja tzv "fikus" tvrtki bez zaposlenika, kao i da nije izrađen akcijski plan za smanjenja nelikvidnosti. "Javna poduzeća više nisu generator nelikvidnosti, ali male tvrtke i dalje ne mogu naplatiti svoja potraživanja", rekao je Kovačević.

SDP-ov Ljubo Jurčić ustvrdio je da je rebalans nužan, jer prihodi i rashodi nisu u skladu s planiranim, ali je Vladi zamjerio nedostatak vizije i nesposobnost za strukturne promjene, koje nas jedine mogu, kako je rekao, izvući iz krize.

Problem nije u porastu deficita na 14 milijardi kuna, već u namjeni tog novca koji je usmjeren u potrošnju i očuvanje socijalnog mira, a ne u stvaranje novih vrijednosti. Ni ovaj rebalans ne zahvaća u strukturu problema, očekuje se da nam netko drugi pomogne ili da se problem riješi sam od sebe ili po Duhu Svetom', rekao je Jurčić

Primjeri Mađarske i Grčke jasno pokazuju da Europska unija nikome neće pomoći ukoliko si članice same ne pomognu, rekao je Jurčić. Njegov je pak prijedlog restrukturiranje cijelog ekonomskog modela, koji, kako je rekao, traje već 20-ak godina a temelji se na niskom deficitu i očuvanju fiksnog tečaja.

"Takav je model neodrživ i dovest će do toga da uskoro nećemo moći ni deficit ni tečaj držati pod kontrolom", poručio je.

Kovačević
je pak ustvrdio da je oporba licemjerna jer traži smanjivanje plaća u javnom sektoru, a istodobno se protivi smanjenju plaća i otpuštanjima.

Hrelja: 'Novi rebalans je novi disbalans'

Članovi saborskog Odbora za rad i socijalno partnerstvo većinom su podržali danas Vladin prijedlog rebalansa državnog proračuna, dok je oporba zbog novih zaduživanja prozvala Vladu za neodgovornost prema budućim generacijama.

Ovo je rebalans istine o neodgovornosti vlade koja čini zulum nad generacijama koje dolaze", kazao je SDP-ov zastupnik Davorko Vidović naglašavajući da si Hrvatska ne smije dozvoliti nova zaduženja.

Rebalans je po narodnoj "drži bure vodu dok majstori odu", kazao je. "Dokle izdrži, izdrži - ići u nova zaduženja", dodao je.

Upozoravajući kako Hrvatska ima najveći pad BDP-a u Europi, Vidović je upozorio da se ne vidi ništa od vladinih mjera za oporavak gospodarstva. "Gdje je akcijski plan, nema ni a ni p od akcijskog plana", kazao je.

Odgovorio mu je Ante Kulušić (HDZ) rekavši kako je sadašnje zaduženje manje nego je bilo zaduženje u vrijeme SDP-ove vlade.

Za Hrelju građani preživljavaju u propadanju

Da se ne radi o zulumu nad građanima, ističe i njegov stranački kolega Stjepan Milinković naglašavajući da je Vlada odgovorna jer je osigurala plaće i mirovine, dok je kako je rekao, SDP kad je bio na vlasti ukidao rodiljne naknade.

Silvano Hrelja (HSU) smatra da je novi rebalans ustvari "novi disbalans", a u Hrvatskoj "građani preživljavaju u propadanju"

To što su osigurane plaće i mirovine nije znak odgovornosti jer njihovo osiguranje je dužnost Vlade, upozorio je Hrelja koji je potom napustio sjednicu nezadovoljan "politikantskim" izlaganjem predsjednika Odbora Borisa Kunsta (HDZ).

Kunst je kazao kako je predloženi rebalans među oporbom izazvao šok jer je, kako je rekao, oporba mislila da će se ići u rezanje plaća i mirovina. "Kako do toga nije došlo sužen im je prostor za kritiku, a Hrelja bi bio najsretniji da su mirovine smanjene jer bi tada mogao napadati, a sad ne može", kazao je.

Da je oporbi sužen prostor za kritike istaknula je i Sunčana Glavak (HDZ) ustvrdivši kako im je ostao jedino prostor za isprazne priče i politikantstvo.

Pritom je naglasila da je Vlada prošle i ove godine u proračunu uštedjela smanjivši plaće u državnim i javnim službama za šest posto, državnim dužnosnicima za 10 i pet posto, te mirovine saborskih zastupnika za 10 posto.

Vanjski član odbora, čelnik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever izrazio je zadovoljstvo što se predloženim nisu dirale plaće jer bi to inače dovelo do smanjenja ionako male kupovne moći građana.

I on i Kunst naglasili su kako je dobro da se Vlada nije odlučila na prodaju udjela u državnim tvrtkama.

"Dobro je da po hitnoj proceduri, po onoj 'hitno prodajem cijena povoljna' nismo prodali Croatia osiguranje, Hrvatsku poštansku banku, Podravku, HEP", rekao je Sever

Kunst je pak pohvalio Vladu da je dobro što nije išla putem SDP-ove koalicije iz 2003. koja je prodala Inu koju sada, kazao je, više ne možemo vratiti, "a bila je crno zlato ove države".

O rebalansu državnog proračuna za ovu godinu sutra raspravlja Hrvatski sabor.