DOBRE VIJESTI

Rekordan turistički promet u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

06.08.2010 u 13:16

Bionic
Reading

Odredišta u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u srpnju je posjetilo 229,9 tisuća turista koji su ostvarili gotovo 1,3 milijuna noćenja, što je sedam posto više turističkih dolazaka te 10 posto više noćenja nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, objavila je županijska Turistička zajednica

Time je nastavljeno uspješno turističko poslovanje registrirano u toj županiji u prvom polugodištu.

U srpnju je sa svih važnijih stranih tržišta ostvaren porast dolazaka i noćenja, a broj domaćih turista i njihovih noćenja smanjen u usporedbi s prošlom godinom.

Ukupno je u prvih sedam mjeseci ove godine u Dubrovačko-neretvanskoj županiji registrirano više od 542 tisuća dolazaka i više od 2,3 milijuna noćenja. Broj dolazaka je u usporedbi s istom prošlogodišnjim razdobljem povećan za pet posto, a broj noćenja porastao je za sedam posto.

Hoteli su u prvih sedam mjeseci ostvarili 1,47 milijuna noćenja uz porast od 11 posto, kod iznajmljivača soba i apartmana registrirano je 737,4 tisuće noćenja ili sedam posto više nego lani, a u kampovima je ostvareno 165,4 tisuće noćenja s porastom od tri posto.

Po podacima dubrovačko-neretvanske Turističke zajednice u prvih sedam mjeseci domaći su turisti ostvarili 15 posto manje dolazaka i 21 posto manje noćenja, a strani gosti realizirali osam posto više dolazaka i 10 posto više noćenja nego u istom razdoblju lani.

Najviše noćenja ostvarili su gosti iz Velike Britanije, Francuske i Njemačke uz poraste sa sva ta tri tržišta, a iznad prosječne stope porasta ostvarene su iz Poljske, Rusije, Španjolske, Norveške, Ukrajine itd.