UGOVOR O PLINSKOM BIZNISU

Sanader 13. rujna pred Povjerenstvom za Inu

27.07.2010 u 13:30

Bionic
Reading

Istražno povjerenstvo za privatizaciju Ine završilo je sjednicu održanu iza zatvorenih vrata Sabora. Nakon što je ustanovljeno da s tajnog ugovora Vlade i MOL-a nije moguće skinuti oznaku tajnosti jer MOL za to nije dao suglasnost, najavljeno je da će na idućoj sjednici Povjerenstva svjedočiti svi akteri privatizacije, uključujući i bivšeg premijera Sanadera

Istražno povjerenstvo od Vlade je zatražilo da skine oznaku tajnosti s ugovora Vlade i MOL-a o plinskom biznisu, s obrazloženjem da poslovi vezani uz strateški energent moraju biti dostupni javnosti. Vlada Jadranke Kosor, međutim, nije skinula oznaku tajnosti, a obrazložila je to činjenicom da joj MOL nije

dao potrebnu suglasnost. Iz tog razloga Povjerenstvo o plinskom biznisu raspravlja iza zatvorenih vrata.

Taj bi ugovor mogao otkriti nove elemente odnosa Vlade i MOL-a koji je uspio, na još neutvrđen način, preuzeti upravljačka prava nad Inom.

Također, prema izjavi koju je tportalu dao visokopozicionirani izvor iz HDZ-a, upravo bi taj ugovor mogao teretiti bivšeg predsjednika Vlade Ivu Sanadera. No dok se ne skine oznaka tajnosti s ugovora, to nećemo doznati.

Odlučeno je da će se 13. rujna na svjedočenje pred Povjerenstvom pozvati bivši potpredsjednik Vlade i predsjednik NO Ine Slavko Linić, bivši ministar gospodarstva u vrijeme početka privatizacije Ine Ljubo Jurčić, bivši predsjednik uprave Ine Tomislav Dragičević, ali i njihovi HDZ-ovi nasljednici, potpredsjednik Vlade Ivan Šuker i bivši ministar gospodarstva Damir Polančec, bivši premijer Ivo Sanader i aktualni predsjednik uprave Ine Zoltan Aldott.

Prema Zakonu o istražnim povjerenstvima, ti svjedoci dužni su se odazvati pismenom pozivu na svjedočenje, osim u slučaju da su strani državljani.

Ispitivanje će se održati 13. rujna u 11 sati, za svakog svjedoka odvojeno je po dva sata.

Istražno povjerenstvo trebalo bi završiti s radom do 23. listopada, dokad mora utvrditi sve činjenice vezane za privatizaciju Ine, sve do trenutka kada je MOL došao u posjed 47,5 posto dionica i stekao upravljačka prava.