LINIĆ IZVRIJEĐAO PREMIJERKU

'Jadranka Kosor je muha ili pčela?'

20.07.2010 u 13:30

Bionic
Reading

Saborski zastupnik SDP-a Slavko Linić danas je u Rijeci zaplesao na rubu pristojne političke komunikacije, usporedbama premijerke Jadranke Kosor s muhom

'Mnoge ljude u zadnje vrijeme nervira predsjednica Vlade. Ne pojavi se ni na jednom događaju, a da ne kaže: Ja radim, ja radim, ja ću raditi ovo ljeto, pa nije čudno da mnogi od nas počinju razmišljati o tom njezinom radu i uspoređujemo to s muhom koja isto cijeli dan radi. Neprekidno

vas ubada, imate pikove, dosadna je, izluđuje vas i sve činite da je se riješite, ali ne uspijevate. Muha je vrlo radišna i dosadna. A imate i pčelu koja isto cijeli dan radi, a proizvodi med. Ostavljam svima vama da zaključite na koga rad predsjednice Vlade podsjeća', rekao je Slavko Linić danas u Rijeci, koji se boji da će nam 'ljeto biti opterećeno muhom'.

'Sedam godina im je trebalo da shvate da propis koji su Ivo Sanader i Jadranka Kosor uveli 2004. pogoduje kriminalu, koristi onima koji novac stavljaju u svoj džep, a građanima Hrvatske stvaraju neizvjesnost hoće li dobiti plaću u javnom sektoru i mirovinu koju su zaslužili', konstatira Linić govoreći o Zakonu o registraciji tvrtki kojim se više ne dozvoljava registracija tvrtki koje nisu platile račune, a o kojem se raspravljalo na posljednjim sjednicama Sabora.

Tvrtke su bolesne od loših vlasnika

Dodaje da su upravo oni ti koji su proizveli 12 milijardi neplaćenih računa, što je tri mjeseca plaća u javnom sektoru i tri mjeseca mirovina, a sve zato jer su 2004. uveli mogućnost da, iako nisi platio svoje obaveze, možeš formirati novu firmu.

Privrednike, kaže, osim što nema posla, pa nemaju kome fakturirati, muči i kako naplatiti od onih kojima moral plaćanja nije kvaliteta. Na tvrdnju premijerke da ima 18.000 tvrtki koje nemaju zaposlenih, a imaju enormne dugove, Linić odgovora da je 'sve to stvorila upravo ona'.

Linić smatra i da se unatoč upozorenjima godinama urušava cijeli sustav: 'Sedam godina nismo vodili brigu da u Hrvatskoj bolesnike liječimo. Stečaj je lijek, a ako su tvrtke bolesne, bolesne su zato što imaju lošeg vlasnika. Ako su bolesne zato što imaju lošeg direktora ili upravu, onda ih je trebalo na vrijeme liječiti da ne zaraze ostale pravne subjekte i da ne ugroze radna mjesta u tim subjektima. Ali ne, opet izmjene zakona i sada na kraju proljetno zasjedanje. Sedam godina je trebalo da postanemo svjesni da je neplaćanje u Hrvatskoj vrlina, koju je podržavala opet HDZ-ova vlada', ogorčen je Linić.

'Čeka nas bezizlazna situacija!'

Dodaje i da smo postali svjesni da su problem sudovi i efikasnost ovrhe, pa smo osim promjena Zakona o ovrsi, uveli i nekakve ovrhovoditelje da bi pokušali biti efikasni te da to pokazuje karakteristiku vlasti.

Linić na današnjoj press konferenciji u Rijeci

'Najesen nas čeka teška, teška gospodarska kriza i bezizlazna situacija u kojoj nećemo likvidirati samo firme bez zaposlenih, nego, nažalost, i trgovačka društva u kojima ima zaposlenih', prognozira Linić jer se o 30 milijardi kuna neplaćenih računa koji su ugrozili proračun, isplatu plaća i mirovina, ali i sve one koji djeluju u gospodarskom sustavu, počelo razmišljati kada je taj problem potpuno zarazio cijeli sustav.

Smatra da bi Vlada trebala dati program za jesen već sada i na tome će, kaže, inzistirati. Spomenuo je i ministra Ivana Šukera koji se često hvalio kvalitetom naplate i kvalitetom rada uprave prihoda, a danas to više nije u stanju reći. Linić se pita i kako Vlada, pod okriljem svojih ljudi, rješava neuplate poreza tvrtki koje je sama stvorila i odmah odgovara: 'Novim zaduženjem na domaćem tržištu.'

A to je, smatra, najtragičnije. 'Trgovačka društva više nemaju pristup tom tržištu jer je najveći dio otišao za potrebe Vlade. Država plaća barem još dvostruko veći iznos kamate za ta društva, koju više ni proces proizvodnje ne može održati, a za to je kriva Vlada jer proždire sav novac', završio je Linić, koji je skeptičan da će jesen donijeti drukčiju situaciju.

Santa leda zvana HDZ

Luka Denona je pak na konferenciji za novinare ispričao priču o brodu koji je ne tako davno krenuo na fantastično putovanje prema Americi, pa kad je, unatoč upozorenjima, naletio na santu leda, stradali su oni u potpaljublju koji su išli trbuhom za kruhom, dok su oni s leptir mašnama na palubi pjevali.

'Hrvatska je također krenula na velebno putovanje i naletjela na santu leda koja se zove HDZ', priča Denona. Potrebno ju je, nastavlja, dovesti u sigurnu luku, gdje će rupe zakrpati neki novi varioci kako se hrvatska sirotinja ne bi utopila, a ovi bogati da baš jako ne stradaju. 'Očito je da tonemo sve dublje i dublje jer HDZ i Jadranka Kosor ne mogu i ne znaju izvući Hrvatsku iz krize', zaključio je Denona poručujući da bi najprije trebalo promijeniti vlast.