Hrvatska ZAPOČELA PROVJERA

Šeks i dalje bez odgovora na pitanje o referendumu

Saborski Odbor za Ustav i službeno je odobrio da se potpisi za referendum proslijede ministarstvima unutarnjih poslova i uprave na provjeru. Sve dok ta provjera ne završi šef Odbora za Ustav Vladimir Šeks neće odgovoriti hoće li se referendum provesti po pravilima starog ili novog Ustava

'S obzirom da prema Zakonu o referendumu nije propisano tko vrši provjeru, a prema zakonu za popise birača zaduženo je Ministarstvo uprave, predlažem da provjeru potpisa odrade Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo uprave', predložio je šef Odbora za Ustav Vladimir Šeks, što su članovi Odbora jednoglasno prihvatili.

'Nije sporno i nema sumnje da će ministarstva uprave i unutarnjih poslova marno obaviti svoj posao i nadam se da će na sljedećim izborima jednakim marom provjeriti i popis birača', rekla je SDP-ova Ingrid Antičević Marinović.

U sposobnost ministarstava ne sumnja ni SDP-ov Josip Leko koji je predložio da i članovi Odbora na temelju uzorka provjere potpise, no takav prijedlog Šeks je odbio poručivši da 'to ne bi bilo korisno'.

Prema Šeksovoj procjeni, sam postupak provjere trebao bi trajati najmanje mjesec dana, no šef Odbora za Ustav ponovno je odbio odgovoriti hoće li se sam referendum provesti prema starom ili novom Ustavu.

'Već sam rekao više puta da će se odgovor na to pitanje dati nakon što se izvrše ove provjere', uporan je bio Šeks.

Za Leku je po ovom pitanju sve jasno. 'Samo jedan Ustav je na snazi i sve odredbe koje se mogu primijeniti primjenjuju se. Da su vladajući htjeli selektivnu primjenu, trebali su donijeti ustavni zakon o referendumu', zaključio je on.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još