U MARICI KREGAR, MATULA, POPOVIĆ,...

Više od 140 uhićenih, policija i dalje hapsi!

Bionic
Reading

Od ranog jutra policija hapsi sve koji pružaju pasivan otpor u Varšavskoj. Među više od 140 uhićenih su i gradski zastupnici Josip Kregar, Jurica Meić, Dan Špicer i odvjetnik Slobodan Budak. Vođe Prava na grad Urša Raukar i Teodor Celakoski uhićeni su još oko 5.30 sati ujutro, Tomislav Tomašević iz Zelene akcije oko 10 sati, Vili Matula oko 12.30

Prema službenim podacima zagrebačke policije, uhićeno je oko 130 osoba. Glasnogovornica Jelena Bikić nam je pojasnila kako su uhićeni odvedeni u nekoliko policijskih postaja.

Zakonski rok zadržavanja je 12 sati, što će biti nakon toga još je rano za govoriti, pojasnila je Bikić. Na naše pitanje je li uhićenje Slobodana Budaka, s obzirom da je on odvjetnik Zelene akcije, prekoračenje policijskih ovlasti, glasnogovornica nam je rekla kako ona zna samo brojku uhićenih, a ne njihova imena.

Na križanje Gundulićeve i Masarykove sjeli su s prosvjednicima predsjednik Gradske skupštine Boris Šprem i šef zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić te Morana Paliković Gruden, ali policija ih nije uhapsila jer Šprem i Bernardić imaju saborski imunitet.

Čim su Bernardić i Šprem stigli na križanje i pokušali sjesti na cestu te tamo održati konferenciju za novinare, dočekao ih je žestoki verbalni napad glumca i aktivista Vilija Matule i cijeli događaj pretvorio se u žestoki obračun Matule i građana sa SDP-ovim političarima. Na uporna pitanja što rade s prosvjednicima kad su krivi za Varšavsku, Šprem je 'prao ruke', pravio se lud te svu krivnju sa Skupštine prebacivao na Ministarstvo graditeljstva i Milana Bandića

I ta se presica pretvorila u otvorenu raspravu s nezadovoljnim građanima koji su povicima 'nosite SDP!' i 'uhapsite Bandića!' jasno dali do znanja da više neće trpjeti takve političke floskule kakve su im danas opet ponudili Bernardić i Šprem.

Holding: Mi nemamo veze s tim

Zanimljivo priopćenje stiglo je iza 11 sati od glasnogovornika Zagrebačkog holdinga Dušana Vire.

Kaže da Holding ne odlučuje je li neki projekt opravdan ili društveno prihvatljiv. To je, kako tvrdi, u nadležnosti investitora, gradskih i državnih tijela.

'Zrinjevac, podružnica Zagrebačkog holdinga d.o.o., jutros je na zahtjev naručitelja uklonila pet stabala iz Varšavske ulice u Zagrebu. S poslovnog i tehničkog aspekta podružnica je postupila po uobičajenoj proceduri, kada od ovlaštenog naručitelja dobije takav zahtjev.'

U priopćenju stoji i da odbacuju 'sve pokušaje uplitanja Zagrebačkog holdinga d.o.o. u političko pravne aspekte projekta u Varšavskoj ulici u Zagrebu'.



Suočeni s golemim nezadovoljstvom i ogorčenjem građana, Šprem i Bernardić su ustali i krenuli prema policijskom kordonu, a kako ih plavci nisu htjeli odmah pustiti, došlo je do naguravanja policije sa saborskim zastupnicima.

Posije kraćeg naguravanja s policijom, Šprem, Bernardić i Paliković nisu uspjeli proći kroz kordon, pa su se zaobilaznim putem uputili prema Gradskoj skupštini.

Nakon pokušaja održavanja press-konferencije gradskih SDP-ovaca policija je započela s novim valom uhićenja. Nepoznat netko već sat vremena s jednog od prozora u Gundulićevoj ulici na razglas pušta francusku himnu 'Marseljezu'.

'Sjedimo u marici, nekam nas furaju. Što će biti dalje, ne znamo. Gradska tvrtka započela je radove iako je Skupština tražila da se ne počinju. To je sramota. Policija postupa nezakonito, i prvi put kada je došlo do hapšenja i sada', rekao je za tportal iz policijske marice Dan Špicer, koji je zajedno s Juricom Meićem uhićen oko 9.30 u Varšavskoj. Oko 12:45 u policijsku maricu utrpani su i glumac Vili Matula te književnik Edo Popović.

'Asistencija je spomenutom Gradskom uredu pružena sukladno članku 7. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, odnosno policija je postupala temeljem pisanog zahtjeva mjerodavnog državnog tijela obzirom da se prilikom provođenja radnje opravdano očekivalo pružanje otpora. Radi pružanja pasivnog otpora, čime su onemogućavali provođenje službene radnje, u službene prostorije dovedeno je pet osoba', stoji u priopćenju PU zagrebačke.

Policija je ponovno odlučila zatvoriti dio Gundulićeve od križanja s Masarykovom prema Ilici i promet se preusmjerava Masarykovoj. Prostor u kojem će se graditi ulazno-izlazna rampa u potpunosti je ograđen investitorovom ogradom, a ispred nje je postavljena policijska ograda te kordon interventnih policajaca.

Aktivisti udruga Pravo na grad i Zelene akcije pozivaju građane, kojih je u ovom trenutku na križanju Gundulićeve i Varšavske dvjestotinjak, da im se pridruže u daljnjim prosvjednim aktivnostima.

Tomislav Tomašević
predsjednik Zelene akcije, koji je uhićen oko 10 sati, kaže da su prije dva dana zatražili od zagrebačke Gradske skupštine, koja kontrolira skupštinu Zagrebačkog holdinga, da njihove tvrtke poput Zrinjevca ne sudjeluju u radovima u Varšavskoj. 'Danas se to dogodilo, Zrinjevac je uklonio drveće i za to je odgovorna gradska vlast', kazao je Tomašević za Hinu.

Jake policijske snage (20-ak marica) prije početka radova blokira. Osim gradske, Tomašević smatra da je politički odgovorna i državna vlast. Drži da nije moguće da jedan dio policije provodi kriminalističku obradu zbog štetnog ugovora u Varšavskoj po nalogu Državnog odvjetništva, a drugi dio policije osigurava početak radova u Varšavskoj.

Podsjetimo, kontroverzni projekt Cvjetni prolaz već nekoliko godina izaziva prijepore u javnosti, a poseban trn u oku je ulazno-izlazna rampa u garažu za čuju je gradnju Grad sam sebi izdao lokacijsku dozvolu i za njenu izradu od Horvatinčića posudio novac koji će mu se kroz pet godina refundirati iz gradske blagajne, tj. iz džepa poreznih obveznika.