TURIZAM ILI MUČENJE ŽIVOTINJA?

Dvije kobile uginule nakon poziranja turistima na +39

13.07.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Na polju u blizini Županje održana je manifestacija Žetva i vršidba u prošlosti, no samo za goste i prodavače hrane i suvenira bili su postavljeni šatori, a životinje, prekrasni lipicanci, ostale su na ekstremnim temperaturama. Iako vlasnici tvrde da su o konjima brinuli na primjeren način, protiv njih su podnesene prijave

Danas se očekuju rezultati veterinarske obdukcije dviju kobila, koje su uginule nakon manifestacije Žetva i vršidba u prošlosti održane u srijedu prošlog tjedna na polju u blizini Županje. Kobila Karla Blumenšajna, člana konjogojske udruge Stari graničar iz Županjeuginula je istog dana na putu kući. Tri dana kasnije, nakon bezuspješnog liječenja lijekovima, izdahnula je i vranica Krabbe Vinka Filipovića, predsjednika te udruge.

Dok Filipović tvrdi da su o konjima brinuli na primjeren način i da je smrt nastupila neočekivano, protiv vlasnika je podnesena prijava Ministarstvu poljoprivrede i Hrvatskom centru za konjogojstvo. 'U jednom trenutku zaprege s konjima su poslagane na otvorenom polju i izravnom suncu, bez hlada, na +39°C. Tek nakon dužeg vremena, oko pola sata, netko je iz voćnjaka, gdje su bili postavljeni šatori za goste i prodavače hrane i suvenira, viknuo da utjeraju konje u šljivik', priča Ljiljanka Mitoš-Svoboda, novinarka, ekološka aktivistica i članica Press centra za okoliš koja je podnijela prijavu. S konja je, kaže, curio znoj i pjena iz usta, a to se vidi i na fotografijama. Na fotografijama se vidi da ni hlad nije bio osobito blagotvoran za nesretne životinje budući da su voćke bile mlade i ne osobito razgranate.

Suprotno tome, Filipović poručuje da su konji doista bili na polju pola sata po najvećoj žegi, ali odmah zatim potjerani u hlad i napojeni. 'Izvezli smo ih na polje da prevezu snoplje za vršilice i da počne priredba, a nakon toga vratili u hlad. Kobile imaju po 16 i 12 godina, pa je to možda bio razlog uginuća. Možda su neotpornije na vrućinu, međutim točan uzrok znat ćemo nakon nalaza Veterinarskog instituta u Vinkovcima koji očekujemo', rekao nam je Filipović.

Smrt dviju kobila lipicanske pasmine veterinari su već pripisali sunčanici i velikom naporu, ali obdukcija će pokazati detalje. Do zaključenja ovog teksta o slučaju i odgovornosti vlasnika nismo dobili izjavu Ministarstva poljoprivrede