POČEO CROATIA SUMMIT

Josipović kasnio, Kosor i Pahor se izljubili

09.07.2010 u 20:27

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor otvorila je peti po redu Croatia summit srdačno pozdravljajući sve goste, a slovenski premijer Borut Pahor dobio je i iskren poljubac

Jadranka Kosor se u svom pozdravnom govoru sudionicima dotaknula globalne ekonomske krize i pohvalila programom kojim se vlada bori protiv nje. Rekla je kako su program prepoznali i domaći i inozemni stručnjaci. No dodala je kako su svi svjesni da je potpuni oporavak daleko.

I Đukanović nije došao; otac mu je na umoru

Dubrovnik su stigli francuski premijer François Fillon, poljski Donald Tusk, slovenski Borut Pahor, bugarski Bojko Borisov, albanski Sali Berisha, kosovski Hashim Thaci. Silvio Berlusconi otkazao je dolazak zbog štrajka novinara u Iatliji dok je Milo Đukanović sat vremena prije početka Croatia summita javio kako ne dolazi zbog obiteljskih razloga. HTV javlja kako mu je otac na umoru.


Kao temelj programa istaknula je monetarnu stabilnost, investicije te optimaliziranje javne potrošnje i reformu državne uprave. Rekla je da Hrvatska kao skora članica EU šalje pozitivnu poruku svim zemljama regije te da im pruža potpunu podršku na putu u europske integracije. Istaknula je da je regionalna suradnja jedan od strateških ciljeva RH.

Predsjednik Ivo Josipović na summit je kasnio oko pet minuta te je upao tijekom Kosoričina pozdravnog govora. Kaže da ga je spriječio štrajk kabinskog osoblja Croatie Airlinesa. 'Svi mogu kasniti, čelnici smiju kasniti, avioni mogu kasniti, ali Hrvatska i druge zemlje regije ne smiju kasniti na svom putu u EU', pojasnio je okupljenim državnicima Josipović.

Rekao je da 'danas možemo reći da su napokon stvoreni uvjeti za potpuni mir i suradnju u regiji'. Istaknuo je da se 'Jugoistočnu Europu ne može izolirati od razvoja, jer bez razvoja nema sigurnosti' te da Europska unija mora iskoristiti sve potencijale ove regije.

Istaknuo je međusobnu suradnju u gospodarskom pogledu, borbu protiv svake vrste kriminala i borbu protiv diskriminacije.
Francuski premijer Francois Fillon rekao je da se možemo svi diviti napretku Hrvatske. 'To je zaista inspirativan napredak', kazao je i dodao kako je 'pristupanje Hrvatske odličan primjer koji će potaknuti i ostale zemlje regije'.

Naglasio je nužnost međusobnog dijaloga među zemljama i pohvalio bilateralne sporazume koje su države potpisale. Tako je pozdravio posjet Jadranke Kosor BiH, potpisivanje vojnog sporazuma između Beograda i Zagreba te posebice dogovor Kosor - Pahor o arbitraži. Uvjeren je da je budućnost zapadnog Balkana Europska unija. 'Sigurni smo da će hrvatska uskoro postati 28 članica EU', kazao je francuski premijer.

Slovenski premijer Borut Pahor početak svog govora izrekao je na Hrvatskom, a ostatak na engleskom. Rekao je da nije bilo dogovora o arbitraži, sada ne bi bili ovdje u 'ovom raju, u Dubrovniku'.

Za razliku od drugih sudionika, Pahor je bio realan i iskren: 'Član sam europskog vijeća za proširenje Europske unije i osim Hrvatske nije bilo govora o drugim zemljama. 'Radi se na tome da Hrvatska uđe u EU, a nakon toga ćemo se na neko vrijeme zaustaviti. Sada se koncentriramo na gospodarstvo', rekao je Pahor i dodao da bi apelirao na Bruxelles da na svoj dnevni red stavi probleme Balkana.

Spomenuo je izostanak srpskog predsjednika Borisa Tadića te incidente koji su se dogodili na Kosovu te se zapitao je li riječ o izdvojenim incidentima ili opasnom početku nestabilnosti. 'Neka poruka dubrovačkog summita bude da budemo voljni nastaviti dijaloge. 'Ako je dijalog težak, ne znači da ga ne trebamo voditi', zaključio je Pahor.