UŠUTKAVANJE IVANČIĆA I ČULIĆA

Bivši feralovci nepoželjni u Novom listu

28.01.2009 u 16:10

Bionic
Reading

Bivši urednici i novinari tjednika Feral Tribune Marinko Čulić i Viktor Ivančić, koje je Novi list 16. kolovoza 2008. primio u stalni radni odnos i njima se hvalio kao velikim novinarskim pojačanjima, više nisu poželjni autori u riječkom dnevniku. Uprava im je ponudila sporazumni raskid radnog odnosa i želi ih se pod svaku cijenu riješiti

Iako su se glavni urednik Novog lista Goran Kukić i izvršna urednica Nela Vlašić dogovorili s Viktorom Ivančićem da će od 1. rujna 2008. svakog ponedjeljka objavljivati njegovu kolumnu, ista nikada nije objavljena. Doznajemo kako je tri dana uoči objavljivanja prve kolumne Ivančiću dojavljeno da se njegovo i Čulićevo 'pisanje stornira do daljnjega'. I to po nalogu novoga većinskog vlasnika Novog lista Roberta Ježića.

Ježiću - kao dugogodišnjem članu Hrvatske demokratske zajednice, koji osim Novog lista u vlasništvu ima tvrtke Dioki i Dinu - vjerojatno smeta ljevičarski i izrazito kritički stav feralovaca prema vladajućoj garnituri.

Glavni urednik Novog lista Goran Kukić demantira da je razlog prekida suradnje s Ivančićem i Čulićem motiviran politikom, već to pravda ekonomskim razlozima i racionalizacijom troškova. Tvrdi da mu Ježić nikada nije naložio da ne objavljuje tekstove spomenutih novinara.

Na pitanje zašto im onda nisu objavljivani tekstovi, Kukić je obrazložio da se Ivančića i Čulića čuvalo za planirani tjednik, čije je izlaženje ponovno prolongirano na neodređeno vrijeme.

'Ivančiću i Čuliću smo ponudili otpremnine i trenutačno s njima pregovaramo o visini otpremnina. Obećali smo im da ćemo, ukoliko prihvate otpremnine, s njima nastaviti suradnju kada pokrenemo planirani tjednik', kazao je Goran Kukić.

Vikor Ivančić nije htio komentirati svoj spor s Novim listom, već je samo potvrdio da je 5. siječnja glavni urednik od njega naručio tekst koji nije objavljen. Istaknuo je da je s Novim listom sklopio ugovor o radnom odnosu, a ne s nepostojećim tjednikom, pa mu nije jasno zašto mu nije omogućeno da piše za dnevnik umjesto da ga se čuva za neki budući projekt.

Kad su posrijedi Ivančić i Čulić, ostaje nejasno kako tvrtka kojoj je stalo do racionalizacije troškova opravdava činjenicu da ih je na vlastitu inicijativu pozvala u redakciju i šest ih mjeseci plaćala - prema Kukićevim riječima veoma izdašno - a da pritom nije objavljivala njihove tekstove. Nameće se stoga pitanje nije li ovdje riječ o političkom pokušaju ušutkavanja Marinka Čulića i Viktora Ivančića.

'Nejasno mi je zašto se je nekoga zaposlilo i plaćalo da ništa ne radi. Čini se da su Ivančić i Čulić primljeni u Novi list kako se u javnosti ne bi radila velika galama nakon gašenja Feral Tribune-a', ocijenio je za tportal Mislav Bago, potpredsjednik HND-a.

Najavio je kako će Izvršni odbor HND-a o slučajevima Ivančić-Čulić raspravljati sljedeći tjedan i poduzeti potrebne korake.

Ovaj dvojac britka pera već se pokušavalo ušutkati. Naime, 1996. Državno odvjetništvo RH protiv Čulića i Ivančića vodilo je čuveni proces zbog 'uvreda i kleveta predsjednika Franje Tuđmana'. To suđenje zadobilo je široku međunarodnu pozornost i stavilo Hrvatsku na stup srama zbog gaženja medijskih sloboda.