JOSIPOVIĆ O KORUPCIJI:

'Pravosuđe je kod nas anomalija'

27.06.2010 u 19:19

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović u Grožnjanu je, u sklopu trodnevnog tečaja ovogodišnje Motovunske ljetne škole unaprjeđenja zdravlja, posvećen temi korupcije u zdravstvu, ustvrdio kako je korupcija jedan od najozbiljnijih problema s kojima se Hrvatska inače susreće, ali i na putu u Europsku uniju

Ujedno, kako je rekao, rješavanje korupcije, odnosno njena kontrola je i dio uvjeta koje Hrvatska ima vezano uz 23. poglavlje.

Dodao je kako ne samo akcijski plan koji je usvojen te program borbe protiv korupcije koji je sačinjen na državnoj razini, već i ovakve liječničke inicijative, znače puno u formiranju svijesti kod građana protiv korupcije.

Po njegovim riječima po strukturi indeks korupcije koji redovito provodi Transparency international pokazuje kako slika korupcije u Hrvatskoj je gotovo slična ili ista onoj kakve je u drugim zemljama a po pravilu je politika isturena kao ona koja najviše participra u korupciji, zatim zdravstvo i obrazovanje.

Ono što je anomalija kod nas je pravosuđe koje kotira vrlo visoko, a trebao bi biti jamac povjerenja i sigurnosti. Međutim, osobno vjerujem u jačanje povjerenja u pravosuđe jer smatram da postoji dovoljno snage za afirmacijom dobrih kadrova i prakse, naglasio je predsjednik Josipović dodavši kako je i to pokazatelj kako Hrvatska ipak kreće kvalitetnim putem.

Naime, smatra on, uvedeno je puno dobrih mjera od tzv. uskočke vertikale do promjena u kaznenom zakonodavstvu, a osim što je donesen i novi zakon o kaznenom postupku, počele su se na drugi način primjenjivati i neke postojeće odredbe.