Hrvatska JOSIPOVIĆ U ISTANBULU

'Glazba je zaista univerzalni jezik'

Sastanak na vrhu Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) u Istanbulu pokazao je da otvorena bilateralna pitanja ne mogu uvjetovati europsku budućnost susjeda i da regija želi pomoći riješiti teškoće u Bosni i Hercegovini, rekao je u srijedu hrvatski predsjednik Ivo Josipović

U regiji imamo otvorenih pitanja sa susjedima, no potpuno je objašnjeno da su to 'bilateralne stvari i da ne postoji ni teorija kako bismo uvjetovali europsku budućnost jedni drugima rješavanjem bilateralnih sporova', rekao je predsjednik hrvatskim novinarima u završnoj ocjeni istanbulskog skupa.

BiH prolazi svojevrsnu krizu koju u prvom redu moraju riješiti sami konstitutivni narodi, no regija je pokazala da im u tome želi pomoći, ocijenio je. U Istanbulu su održani i 'Kulturni koridori', konferencija o komunikaciji među narodima na primjeru glazbe, organizirana u suradnji s UNESCO-om.

'Glazba je zaista jedan univerzalni jezik', rekao je Josipović koji je kao glazbenik na nekoliko primjera pokazao da je glazba pomogla komunikaciji među ljudima.

Dodao je da je jedan takav primjer Muzički bijenale u Zagrebu, koji je 'tolike godine most različitih kultura, tradicija i glazbenih svjetonazora, ne samo iz regije, nego iz cijele Europe, pa i svijeta'.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još