TREĆI POTOP U SLAVONIJI

Potopljene kuće i njive, svinje evakuirane

22.06.2010 u 13:53

Bionic
Reading

Poplavljene ulice, prometnice, kuće i podrumi, evakuirane stočne farme i njive, posljedica su obilnih kiša koje su jučer i noćas natapale istočnu Slavoniju

Zbog velike količine vode što su prekrile rubove kolnika više je cesta zatvoreno za promet – cesta u Petrijevcima prema Podravskoj magistrali, županijska cesta između Valpova i Bocanjevaca, između Đakova i Dragotina, a u Ladimirevcima voda prijeti potpunim urušavanjem mosta.

Budući da je poplavljena prometnica Čepin – Čepinski Martinci koja vodi prema autocesti Slavonika, za promet je zatvorena prilazna cesta. Poplavljeno je i središte Čepina, najveće općine u Hrvatskoj, u blizini zgrade Doma zdravlja.

U južnom predgrađu Osijeka voda je doprla do pragova kuća kojima se prilaznom cestom više ne može prići. Na širem području Donjeg Miholjca poplavljene su njive, a na području Baranje propala je lokalna cesta koja se spušta s Baranjske planine. Kako bi olakšali situaciju, vatrogasci i komunalne službe pokušavaju precrpsti vodu.

Zbog vodene bujice s farme Kovač gaj u Valpovu evakuirano je 800 svinja na farmu Kondrić kod Đakova, a s ekonomije u Višnjevcu izvučeno je 70-ak svinja, među kojima i nekoliko uginulih.

Istočna Hrvatska je tako treći put potopljena u posljednjih nekoliko mjeseci zbog obilnih kiša, a prethodna dva puta proglašena je elementarna nepogoda. Štete se još precizno utvrđuju, a grube procjene govore da su samo u Osječko-baranjskoj županiji premašile milijardu kuna.