Hrvatska ALKARI KOD PREDSJEDNIKA

Josipović nije tražio izbacivanje Mirka Norca

Predsjednik Republike Ivo Josipović danas je primio izaslanstvo Viteškog alkarskog društva (VAD) iz Sinja te potvrdio da će doći na Sinjsku alku, a na novinarsko pitanje zanijekao je da je tražio izbacivanje generala Mirka Norca, koji izdržava zatvorsku kaznu zbog ratnog zločina, iz VAD-a

Govoreći nakon sastanka, predsjednik Ivo Josipović rekao je da je razgovarao s predstavnicima VAD-a o pripremama za Sinjsku alku koje, po njegovim riječima, teku jako dobro.

'Vjerujem da će to i ove godine biti velika priredba na čast i diku ne samo Sinja, već i cijele Hrvatske', rekao je predsjednik, dodavši da je Sinjska alka brend i to ne samo sinjski, nego i hrvatski. 'Trebamo je čuvati i od nje napraviti nešto po čemu će Hrvatska i danas, ali i sutra u Europskoj uniji biti prepoznatljiva', istaknuo je.

'Doći ću u Sinj i nazočit ću Alki kao pokrovitelj i bit će mi čast uručiti pobjedniku uobičajeni dar', rekao je predsjednik.

Alku depolitizirati!

Na novinarski upit je li pokroviteljstvo uvjetovao izbacivanjem osuđenog generala Mirka Norca iz VAD-a, Josipović je rekao da je najvažnije da Alka bude depolitizirana te da se preko Alke ne prelama politika, što se dosad događalo. Dodao je da više toga nema i da ima čvrsta obećanja organizatora da je Alka ono što bi trebala biti, tj. depolitizirana i važna kulturna priredba.

U tom kontekstu važno je članstvo bilo koga, nastavio je, dodavši da je to stvar statuta društva koji oni provode i tu nema nikakve politike, pa i što se tiče članstva bilo koje osobe, tvrdi Josipović. Na potpitanje je li tražio izbacivanje Norca iz VAD-a, Josipović je rekao da nije, kratko dodavši da je njegovo da se poštuje statut društva i da u njemu ne bude politike.

Radosni što će Josipović doći na Alku

Predsjednik VAD-a Stipe Jukić zahvalio je Josipoviću što ih je primio kao njihov pokrovitelj i rekao da su s radošću primili vijest da se 'vide 8. kolovoza u Sinju'.

Na pitanje novinara o dosadašnjim nesuglasicama s bivšim predsjednikom Stjepanom Mesićem, Jukić je rekao da je Mesić bio dva puta u Sinju, a da će i novi predsjednik Josipović u Sinju biti rado viđen gost kao pokrovitelj. Ocijenio je da su odnosi VAD-a i Ureda predsjednika vrlo dobri i da će biti još bolji.

Na upit hoće li general Norac biti izbačen iz VAD-a, Jukić je rekao će se to društvo ponašati u skladu sa statutom te da postoje njegova tijela, poput Nadzornog odbora i Časnog suda. Upitan je li itko tražio izbacivanje generala Norca iz VAD-a, Jukić je kratko odgovorio da nije.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još