Hrvatska ZA DESET POSTO

Smanjena percepcija korupcije u Hrvatskoj

U odnosu na 2006. prošle je godine za 10 postotnih bodova smanjena percepcija korupcije u hrvatskoj vlasti, ali devet posto više ispitanika smatra da je korupcija raširena u poslovnom sektoru, pokazuje istraživanje o korupciji na Balkanu koje je u četvrtak u Bruxellesu predstavio institut za istraživanje javnoga mišljenja Gallup Europe

Prošle godine bilo je 77 posto ispitanika koji smatraju korupciju u vlasti raširenom, dok ih je 2006. bilo 87 posto. Čak 92 posto ispitanika u Hrvatskoj smatra da je korupcija raširena u poslovnom sektoru, što je najveći postotak u regiji i za devet postotnih bodova veći nego 2006.

Istodobno, osam posto Hrvata priznalo je su u proteklih godinu dali mito za neku uslugu, što je najmanji postotak u regiji.

Na upit utječe li organizirani kriminal na njih osobno, 14 posto Hrvata odgovorilo je da to utječe na njih na dnevnoj osnovi, a 24 posto da utječe povremeno.

Organizirani kriminal najviše utječe na svakodnevni život građana Bosne i Hercegovine, 27 posto, te Kosova, 26 posto.

Zemlje s najmanjim udjelom percepcije korupcije u poslovnom svijetu su Albanija sa 67 posto i Crna Gora sa 69 posto. Što se tiče korupcije na razini vlasti, najmanja percepcija je u Crnoj Gori, 49 posto ispitanika, a najviša na Kosovu, 84 posto, te u BiH, 81 posto.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još