MILINOVIĆ PONOVO JAŠE

'Mrsić je nervozan jer ima milijun eura manje'

20.05.2010 u 19:33

Bionic
Reading

'SDP nema pravo obmanjivati javnost i neću dopustiti SDP-u ili bio kome dugome da dezinformacijama pomogne unijeti nemir među parove koji se liječe medicinski potpomognutom oplodnjom', kazao je ministra zdravstva Darko Milinović.

Podsjetimo saborski Klub SDP-a optužio je danas ministra Milinovića da izokreće podatke o broju rođene djece medicinski potpomognutom oplodnjom nakon stupanja na snagu novog zakona.

Ministar je na konferenciji za novinare, na koju su došli stručnjaci koji se bave medicinskom oplodnjom iz Zagreba, Rijeke i Osijeka, ustvrdio da se jedino mogu uspoređivati podaci medicinske oplodnje za prva četiri mjeseca lani i ove godine jer su tada svi centri radili punim intenzitetom.

U prva četiri mjeseca ove godine bilo je 40 trudnoća više nego u istom razdoblju lani, rekao je i poručio SDP-ovim saborskim zastupnicima Milenki Opačić i Mirandu Mrsiću da struka ne laže.

Milinović je ustvrdio da je Opačić "nervozna jer se bliži godina izbora" i optužio ju je da je bila najsretnija žena kada je donesen restriktivni zakon koji je ograničio prava trudnicama na plaćeni rodiljni dopust. Zbog tog zakona, dodao je, "došlo je do drastičnog smanjenja" živorođene djece.

"U nekoliko tih godina 10.000 djece je manje rođeno zbog restriktivnog zakona čiji je tvorac Milanka Opačić", istaknuo je ministar.

Za Mrsića je rekao da je "nervozan jer je tvrtka njegove supruge" prije reforme zdravstvenog sustava imala ugovor na tri milijuna eura, a danas ima ugovor na dva milijuna eura jer su snižene cijene javnim natječajem.

Ministar je odbacio i SDP-ove optužbe vezane uz nabavu cjepiva za virus H1N1, dodajući da je naručeno cjepivo za 70 milijuna kuna, a zatim otkazano za 55 milijuna kuna i plaćeno za 15 milijuna kuna. "Te doze vrijede i za iduću sezonu gripe", rekao je ministar.