NAROD GA NIJE VOLIO

Ugasio se plamen na Oltaru domovine

20.05.2010 u 09:05

Bionic
Reading

Vječna vatra na Oltaru domovine, spomeniku svim palima u Domovinskom ratu, ne gori. Zastave ispred južnog bedema na zagrebačkom Medvedgradu rasparane su i neugledne, a zid pored Oltara je urušen

Spomenik kipara Kuzme Kovačića, što ga je na Dan državnosti 30. svibnja 1994. godine pokojni predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman otvorio kao mjesto na kojemu će svi moći odati poštovanje hrvatskoj domovini, danas je zapušteno i zaboravljeno mjesto.

Jedini tragovi života na samom Oltaru su dvije-tri izgorene svijeće i jedan sasušeni, prevrnuti vijenac. Od osoba koje se na Oltaru češće zadržavaju te su zadužene za održavanje u neslužbenom razgovoru novinari Novog lista doznaju kako se država i Grad Zagreb ne mogu dogovoriti oko financiranja održavanja spomenika, i da je zato stanje takvo kakvo jest.

Silvije Novak
iz Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode kaže kako je Oltar domovine od početka ove godine preuzela država, koja ga je potom predala na upravljanje Parku prirode Medvednica. Smatra kako troškove održavanja treba snositi država.

Predrag Fred Matić, istaknuti vukovarski branitelj i današnji savjetnik predsjednika RH za branitelje, smatra kako je stanje u kojem se nalazi Oltar domovine prilično znakovito.

– Pokojni je Juraj Njavro govorio – kog' se tjera u Crkvu, taj se Bogu ne moli. Mjesto nije prihvaćeno od naroda, unatoč dobrim namjerama onih koji su ga osmislili i izgradili, možda postoje i neke negativne konotacije na vrijeme Franje Tuđmana. Zbog svega toga, i situacije u kojoj se danas ovaj spomenik nalazi, mislim da bi ga trebalo dostojanstveno zatvoriti i to mjesto prenamijeniti za nešto drugo, kaže Matić te naglašava da to nipošto nije poziv na rušenje.

– Dapače, mjesto na kojem se obilježava uspomena na sve pale osobe iz Domovinskog rata mora biti dostojanstveno i prihvaćeno od naroda. Možda bi više ljudi dolazilo na Medvednicu kada bi to bio vidikovac, zaključio je Matić.