ŠKARE IZ BANSKIH DVORA

Vlada za deset posto reže povlaštene mirovine!

13.05.2010 u 17:17

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o smanjenju mirovina ostvarenih prema posebnim propisima, i to za deset posto

Premijerka Kosor rekla je da se povlaštene mirovine iznad 3.500 kuna smanjuju za deset posto osim onima koji su je stekli radom u istarskim ugljenokopima, oni koji su bili izloženi azbestu, stopostotnim invalidima i rudarima.


Kosor je istaknula kako će tom mjerom biti obuhvaćeno oko 90 tisuća korisnika mirovina. 'Nećemo dozvoliti da mirovine padnu ispod 3.500 kuna tako da se mirovine od 3.500 do 3.900 kuna neće smanjivati po ovom principu', kazala je Kosor ne precizirajući po kojem principu hoće.

Ta mjera stupa na snagu 1. srpnja i do kraja godine u proračunu će se sakupiti 250 milijuna kuna više, a sljedeće godine 610 milijuna kuna. Kosor je rekla da su tu mjeru kao i cijeli program gospodarskog oporavka podržali i čelnici Europske banke za obnovu i razvitak.

Tko prima povlaštene mirovine?

Povlaštene mirovine prima 510 bivših saborskih zastupnika i članova Vlade, više od 68 tisuća branitelja. 77 tisuća povlaštenih mirovina otpada i na borce iz Drugog svjetskog rata i pripadnike JNA.

Kosor je najavila i da će na sljedećoj sjednici donositi izmjene zakona o pravima saborskih zastupnika. Kaže kako će jedna od glavnih točaka biti ograničavanje sredstava za putovanja koja će od sada morati biti vezana samo za rad u Saboru.

Donesena je i odluka o izmjeni tarife Zakona o upravim pristojbama koje je predstavila ministrica prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić. Predložila je smanjenje tarifa za 40 posto, a oslobođenje plaćanja pristojbe za objekte u kojima žive Romi, objekte na području posebne državne skrbi i sve poljoprivredne objekte.

Ministrica kaže kako se objavom Zakona o upravnim pristojbama u Narodnim novinama moraju za građane smanjiti svi komunalni doprinosi u lokalnim samoupravama te objašnjava kako je do sada maksimalna vrijednost metra kubnog građevine iznosio 1.800 kuna, a da je sada maksimalnim iznos 1.382 kune.