ZAKAŠNJELA PRIJAVA

Čačić ne može biti kandidat za gradonačelnika Zagreba

22.01.2009 u 09:42

Bionic
Reading

Hoće li se Radimir Čačić kandidirati za gradonačelnika Zagreba, neće odlučiti on sam nego HDZ! Naime, predsjednik HNS-a opet je zaboravio poštovati zakonske rokove, kao i proljetos kada je ostao bez saborskog mandata jer je zakasnio sa zahtjevom za povratak u Sabor

Čačić je previdio da Zakon propisuje da se u Zagrebu, želi li se kandidirati na lokalnim izborima, mora prijaviti šest mjeseci prije dana raspisivanja izbora. Prebivalište u Zagrebu Čačić je prijavio tek 2. listopada 2008., što znači da bi mogao ostati bez prava na kandidaturu za gradonačelnika ako Vlada odluku o raspisivanju izbora donese prije 2. travnja ove godine, piše Novi list

Prema Zakonu Vlada odluku o raspisivanju lokalnih izbora može donijeti između 16. ožujka i 16. travnja ove godine, što znači da Čačićeva kandidatura direktno ovisi o procjeni vladajuće stranke. Lokalni izbori održavaju se treće nedjelje u svibnju, a to ove godine pada 17. svibnja. Pošto se odjavio iz Varaždina, Čačić se više ne može upustiti ni u utrku za tamošnjeg župana ili gradonačelnika.

Sam Čačić negira da je opet previdio zakonski rok i tvrdi da je to učinio namjerno, 'kako bi testirao demokratičnost vladajuće stranke'.

– Vlada ima formalno pravo da mi onemogući kandidaturu, ali iz svega ovog je jasno da je sama naznaka moje kandidature bila dovoljna da u redovima HDZ-a izazove takvu paniku da pomaknu standardne rokove, kaže Čačić, i objašnjava da je dosadašnja praksa bila da se lokalni izbori raspisuju od 37 do 45 dana prije dana njihovog održavanja.
U HDZ-ovoj Vladi tvrde kako još nisu odredili točan datum raspisivanja izbora.

»Izbori će biti raspisani u zakonskom roku, a matematika hoće li se Čačić moći kandidirati ili ne, uopće nas ne zanima. Čačić sam sebe u političkom smislu sve više diskreditira«, ističe glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun, dodajući da zasad nema naznaka da bi rok u kojem će biti raspisani izbori bio dulji nego inače.

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin naglašava kako se ne želi miješati u političku odluku Vlade.
– Ipak svi strani eksperti i stručnjaci iz OESS-a već su upozoravali da su nam rokovi prekratki i da se u tako malo vremena teško mogu izvršiti sve potrebne tehničke radnje za provedbu izbora, kaže Hrvatin.