PRISAVSKI PROMAŠAJI

HRT platio Vrdoljaku milijune 'na neviđeno'

29.04.2010 u 09:00

Bionic
Reading

Prije samog emitiranja serije 'Josip broz Tito' nitko na HRT-u nije niti pregledao što im je Antun Vrdoljak isporučio jer je kaseta s prvom epizodom došla na Prisavlje samo sat vremena prije nego što je puštena u program, piše Novi list

Da se Hrvatska radio televizija držala ugovora što ga je 2006. godine potpisala sa Mediteran filmom, kojim se uređuju međusobna prava i obveze u svezi sa zajedničkom proizvodnjom igrano-dokumentarne TV serije od šest epizoda, ne samo da se danas ne bi na Prisavlju tražilo osnivanje komisije čija je zadaća utvrditi je li HRT dobio kvalitetu sukladnu isplaćenom iznosu, već serija ili ne bi bila prikazivana, ili bi autor bio primoran isporučiti kvalitetniji i faktografski precizniji proizvod.

Prema članku 4. ugovora što su ga 2006. potpisali tadašnji glavni ravnatelj HRT-a Mirko Galić i direktor Mediteran filma Andrija Vrdoljak, piše Novi list, HRT je imala pravo raskinuti ugovor bez ikakvih penala i uz povrat uloženog, s obzirom na to da Mediteran film nije isporučio materijal u zadanim rokovima.

Zbog kašnjenja nitko s HRT-a materijal nije mogao pregledati prije emitiranja te utvrditi jesu li kupili mačka u vreći.

U članku četiri stoji: 'HRT će isporučeni materijal pogledati i provjeriti kakvoću, te najkasnije u roku 30 dana do dana primitka materijala obavijestiti Mediteran film o prihvaćanju materijala ili ako materijal ne zadovoljava uvjete iz stavka 1. tražiti od Mediteran filma da u određenom roku obavi određena poboljšanja isporučenog materijala.

Ako Mediteran film tome ne udovolji u određenom roku, HRT može izvršiti poboljšanja na račun Mediteran filma ili može raskinuti ugovor, uz pravo na povrata uloženih sredstava uz zakonsku zateznu kamatu i naknadu štete'.

U ugovoru se definira i ritam isplate 6.050.000 kuna izravnih troškova na računa Mediteran filma koji se poštuje, baš kao što se Mediteran film obvezuje seriju isporučiti najkasnije do 31. prosinca 2008. godine. Aneksom ugovora što ga u listopadu 2009. godine u ime HRT-a potpisuje Vanja Sutlić, rok isporuke serije pomiče se na 30. siječnja 2010. godine.

No emitiranje je krenulo tek 19. ožujka i to tako da je kaseta na HRT došla nekoliko sati prije samog emitiranja prve epizode serijala, piše Novi list.

Direktor programa HTV-a Domagoj Burić i v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Josip Popovac, koji je u priču oko serijala uključen dok je još bio glavni producent dramskog programa, svejedno donose odluku da serija ide, makar im ugovor još uvijek nudi mogućnost da posao ili raskinu, ili barem odgode emitiranje dok se filmski materijal ne pregleda.

Pri tom ih ne smeta ni činjenica da Mediteran film početkom ožujka traži od HRT-a dodatni iznos od 2.100.000 kuna za dodatno snimljenih šest epizoda iako u osnovnom ugovoru stoji kako HRT nema obvezu bilo kakvog dodatnog ulaganja.

U konačnici novih šest epizoda HRT ne košta ništa, no činjenica da se ponajprije željom Domagoja Burića pristaje na to a da se nije pregledalo ni šest ranije snimljenih, tjera na sumnju, zaključuje riječki list, kako je Mediteran film u avanturu traženja ekstra profita možda ušao i na signal iznutra.