SJEDNICA VLADE

Invalidima ukinuta povlastica za cestarinu

22.04.2010 u 11:55

Bionic
Reading

Osobe s invaliditetom više se ne mogu besplatno voziti autocestama jer im je Vlada na današnjoj sjednici ukinula tu povlasticu na sjednici koju je započela odlukama vezanim za novi program gospodarskog oporavka

U Nacrtu prijedloga zakona o javnim cestama uvedena je odredba da invalidi kojih u zemlji ima oko 24 tisuće, a dosada su bili oslobođeni vožnje autocestom od sada moraju platiti cestarinu 'do boljih gospodarskih vremena', kako je kazao ministar Božidar Kalmeta.

Tom odredbom država bi trebala uštedjeti oko 30 milijuna kuna. Kalmeta je kazao da je zabilježen pad prihoda od cestarina od 5,8 posto te da se svi moramo nečega odreći. Ipak, braniteljima ostaje nedirnuta povlastica za uporabu javnih cesta koju imaju prilikom registracije automobila.

U cilju što brže privatizacije tvrtki, sve državne institucije koje imaju dionice tvrtki - kao Zavod za zapošljevanje, HZZO i HZMO -  moraju te dionice u cjelosti prenijeti na upravljanju HFP-u.

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković objasnio je da upravni odbor HFP-a često ima problema s pripremom i stavljanjem dionica na prodaju putem burze jer se čekaju odluke odbora dijela tvrtki. HFP će upravljati i prodavati tim dionicama i udjelima. To će se posebno odnositi na tvrtke u kojima država ima manje od 25 posto dionica.

Prijenos na Fond za privatizaciju, rekao je Čobanković, ubrzat će procese privatizacije koja je sastavni dio gospodarskog opravka, a Fond će imati obavezu svaka četiri mjeseca  podnositi izvještaj o raspolaganju dioničkim portfeljima.

Vlada je danas i formalno donijela odluku da se 1. studenog ukine krizni porez u iznosu od 4 posto na primanja veća od 6 000 kuna.

Premijerka Jadranka Kosor najavla je da će svakoga tjedna sjednicu Vlade započeti s točkama koje se tiču Programa za oživljavanje gospodarstva, te kaže da je svim ministrima i ostalima dužnima sudjelovati u provedbi novog programa poslala pismo s detaljnim planom provedbe mjera.

Kosor je upozorila da 'svi koji moraju dati svoj doprinos, moraju ga dati bez zadrške', te da će se program provoditit 'doslovno i beskompromisno'. 'Oni koji su htjeli poručiti da ih se odluke Vlade ne tiču i da neće pratiti upute, morat će otići. I drugi, zatvoreni dio sjednice bit će više posvećen tom pitanju' - rekla je Kosor, a pretpostavlja se da se radi o razrješenju predsjednika Uprave Ptrokemije Borisa Mesarića.  Naime, zaposlenici Petrokemije su usprkos nalogu Vlade da se štedi, dobili regres.

'Ako budemo danonoćno bdjeli nad provedbom programa, sigurna sam da ćemo mnoge ciljeve ostvariti do kraja godine, ali i paralelno raditi na dugoročnim mjerama.' - rekla je Kosor i svima koji sumnjaju u rokove po kojima bi se program trebao provesti poručuje da se rokovi uspostavljaju te je dodala da se povodi onom starom: 'Ništa što možete učiniti danas ne ostavljajte za sutra.'

Državna tajnica u Ministarstvu financija Ivana Maletić predstavila je plan investiranja 1.6 mlijarde kuna u željezničku infrastrukturu. To investiranje dogovoreno je i s Europskom komisijom, a prvi projekt je most preko Save kod Jakuševca i to u iznosu od 40 milijuna kuna. Kreće se i u remont pruge Križevci-Koprivnica u vrijednosti od oko 210 milijuna kuna, te u izgradnju pruge Gradec-Sveti Ivan Žabno koja će iznositi oko 360 milijuna kuna.

Minstar regionalnog razvoja Božidar Pankretić kazao je kako je za vodno gospodarenje spremno više od 150 projekata te da će se poslovi ubrzati. U možda najvažniji resurs Hrvatske uložit će više od milijardu kuna.