NAJSTARIJE BALOTE U EUROPI

Kamene kugle starije od 50 milijuna godina!

15.04.2010 u 16:52

Bionic
Reading

Misteriozne kamene kugle s Dalmatine stare su preko 50 milijuna godina. Nastale su u doba Krede pretaloženjem stijena. Kugle su Čert nodule, kalcedonski čert, koji je obično organskog ili vulkanskog porijeklu

'No budući da u blizini nema vulkana, ovdje se najvjerojatnije radi o organogenom porijeklu', objasnio je za tportal dipl. ing. geologije Tomislav Hodak, geolog na gradilištu.

Ing. Tomislav Hodak

Hodak ističe da su kamene kugle nastale taloženjem i da nisu nastale kotrljanjem u vodenim tokovima, kakvog su mišljenja neki drugi geolozi, koji su na početku nalaza mislili da su kugle klesane transportiranjem u vodi.

Ova je pojava česta, no ovakvi oblici su rijetkost, da budu pravilna okrugla oblika, kredne starosti. Stare su preko 50 milijuna godina pa moguće i do 75 milijuna godina. Vrgoračke kugle stopostotne su čistoće, zasićene sirovine, nakupine silicija.

Obično se nalaze u usjecima, no zanimljivo je da su sve kugle koje su se našle na ovom gradilištu pronađene na sunčanoj strani usjeka. Reporter tportala danas je ekskluzivno prisustvovao iskapanju jedne kugle veličine balote, i može se reći da je to najstarija balota u Europi.