ISTRAŽIVANJE TPORTALA I IPSOSA

76,8 posto građana za objavu službenog registra!

09.04.2010 u 15:32

Bionic
Reading

Sudeći prema rezultatima istraživanja javnog mišljenja koje je za tportal provela agencija Ipsos, čak tri četvrtine građana želi da se vlada Jadranke Kosor predomisli i objavi službeni registar branitelja. Za njegovu tajnost zalaže se samo 17 posto građana, dok oko 11 posto nema o tome definirano mišljenje

Istraživanje je provedeno 8. travnja 2010. telefonskom anketom na nacionalno reprezentativnom uzorku ispitanika starijih od 18 godina. Ukupno je u istraživanju sudjelovalo 600 ispitanika.

Stariji ispitanici i ispitanici s nižim stupnjem obrazovanja su u nešto manjoj mjeri skloni objavljivanju registra branitelja. Čak 84 posto osoba koje su izjavile da imaju status branitelja Domovinskog rata se izjasnilo za javnu dostupnost registra branitelja!

Branitelji su čak nešto skloniji objavi registra od ispitanika koji nisu branitelji niti itko od članova njihovog kućanstva ima takav status.

I dok uvjerljiva većina podržava objavu službenog registra, većina od 47,5 posto ispitanika ne slaže se s ovotjednom objavom djelomičnog registra na internetskoj stranici www.registarbranitelja.com. Podršku je ta objava dobila među 40 posto ispitanika koji su sudjelovali u istraživanju tportala, a 12,4 posto nije ih se htjelo izjasniti o ovom pitanju.

Ispitanici imaju uglavnom jasan stav o razlozima zbog kojih bi službeni registar branitelja trebao biti javan - čak 80,9 posto ispitanih smatra kako je to način da se konačno otkrije tko su lažni branitelji.

Za manjinu koja je protiv javne objave najvažniji razlozi za tajnost su zaštita privatnosti branitelja (57 posto), njihova zaštita od maltretiranja u pojedinim sredinama (29,9 posto), zaštita nacionalne sigurnosti (17,4 posto) i strah od sudskog progona branitelja (12,8 posto).

Većina ispitanika (64,9 posto) uvjerena je da je broj od 510 tisuća branitelja pretjeran, samo 6,9 posto uvjereno je da je to realan broj, a čak 14 posto njih misli da je 510 tisuća branitelja manji broj od realnog.