RAZBUKTAVANJE STRASTI

'Objava registra podijelila bi branitelje'

22.03.2010 u 14:20

Bionic
Reading

Republička koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata u današnjem se priopćenju, koje je potpisalo 13 od 14 udruga članica Koordinacija, usprotivila objavi registra hrvatskih branitelja

Takve nepripremljene i ad hoc inicijative, po mišljenju Koordinacije, ne služe nikome osim ponovnom razbuktavanju strasti koje bi se koristile u političko-manipulacijske svrhe.

Smatramo da bi objava registra izazvala ponovne pogubne podjele među hrvatskim braniteljima, međusobne optužbe i prozivanja gdje je tko i koliko bio u Domovinskom ratu, koliko je tko zaslužan i što je dobio, čime bi se dovelo u pitanje zajedništvo hrvatskih branitelja.

Ne podržavamo javnu objavu registra na internetu jer je za to potreban nacionalni konsenzus uz zakonske preduvjete, a sukladno pozitivnim zakonskim propisima EU, poručuju potpisnici priopćenja.

Napominjući kako se putem medija uporno inzistira na brojci od pola milijuna branitelja pojašnjavaju kako su korisnici invalidskih mirovina 11 posto hrvatski ratni vojni invalidi, dva posto poginuli branitelji, pet posto umrli branitelji, te 77 posto radno aktivni koji osim statusa hrvatskog branitelja i udjela u Fondu hrvatskih branitelja, a prema vremenu provedenom u Domovinskom ratu, nemaju drugih zakonsko zasluženih prava.

Ističući kako je kampanja za objavu registra branitelja pokrenuta iz Ureda predsjednika Republike, potpisnici peticije napominju kako predsjednik Republike, kao i sve ostale mjerodavne državne institucije imaju diskreciono pravo da u svakom trenutku provjere imenom i prezimenom sve sudionike Domovinskog rata.