UPOZORENJE ZBOG HTZ-A

Vijeće za elektroničke medije: RTL vrijeđa djecu!

22.03.2010 u 10:32

Bionic
Reading

Nakon što je tportal zatražio reakciju od Vijeća za elektroničke medije na vrijeđanje maloljetnika u emisiji 'Hrvatska traži zvijezdu', Vijeće je upozorilo RTL zbog toga

Vijeće za elektroničke medije je na sjednici održanoj 17. ožujka raspravljalo o emitiranim programima iizreklo RTL Televiziji upozorenje jer su u emisiji 'Hrvatska traži zvijezdu', od 2. i 9. ožujka 2010. godine, članovi ocjenjivačkog suda izrekli natjecateljima niz uvreda na osnovi dobnog i rodnog identiteta te ih nepotrebno vrijeđali, a posebice maloljetnike. Vijeće je upozorilo i da će svako daljnje kršenje odredbi Zakona o elektroničkim medijima za sobom povlačiti izricanje drugih propisanih mjera.

Na upozorenje Vijeća reagirao je i RTL priopćivši da su uvijek poštovali zakone i regulative, te će postupiti sukladno preporuci Vijeća.

Podsjetimo, tportal je još 16. ožujka pisao o emisiji 'Hrvatska traži zvijezdu' u kojoj su članovi žirija otvoreno vrijeđali maloljetnike. Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić tada je upozorila RTL zbog vrijeđanja djece, a Vijeće za elektroničke medije, ovlašteno za nadziranje televizijskih emisija i zabranjivanje prikazivanja spornih sadržaja, na upit tportala potvrdilo je da su već zaprimili pritužbu na tu emisiju te da su krenuli u analizu sadržaja.

U spomenutim emisijama, među ostalim, članovi žirija Tony Cetinski, Goran Lisica Fox i Anđa Marić govorili su 16-godišnjaku potpisanom kao 'mutirajući adolescent' da ima glas između muškog i ženskog, da zvuči kao nešto između žabe i pačeta, a 17-godišnjakinju su uputili da šuti, bude lijepa i da zaradi pare na nekoj manekenskoj audiciji.

U vremenu kada se svakodnevno susrećemo s pričama iz crne kronike koje svjedoče o porastu maloljetničkog nasilja i nasilja nad djecom, vrijeđanje maloljetnika pred televizijskim kamerama nedopustivo je, pa makar njihov nastup pred RTL-ovim žirijem dozvolili i njihovi roditelji, odnosno zakonski skrbnici.