PREKO UVREDA DO ZVIJEZDA

Pravobraniteljica upozorava RTL zbog vrijeđanja djece

16.03.2010 u 10:10

Bionic
Reading

Dok svakodnevno svjedočimo sve učestalijem maloljetničkom nasilju i nasilju nad djecom, trojac iz žirija showa 'Hrvatska traži zvijezdu' otvoreno vrijeđa maloljetnike. Rade to u elitnom televizijskom terminu, u jednoj od najgledanijih emisija, uz pismenu suglasnost roditelja maloljetnih kandidata

Najodgovorniji su roditelji

Važno je da se u situacijama dječjih nastupa u medijima vodi računa o zaštiti djetetovih interesa, potreba i dostojanstva. Bitno je da roditelji prikupe informacije o emisijama u kojima bi djeca sudjelovala te procijene, vodeći računa o razvoju djeteta, jesu li njihova djeca spremna za sudjelovanje u takvoj emisiji i mogu li se nositi sa stresnom situacijom ispunjenom vrednovanjem i kritikama, koje bi, naravno, trebale biti konstruktivne, bez vrijeđanja i omalovažavanja. Uz roditeljsku odgovornost, iznimno je bitna i odgovornost medija i društva u cijelosti koji bi zajedno trebali raditi na zaštiti djece', smatra psihologinja Marija Krmek iz Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba.

'Najviše me naljutio Tony Cetinski koji je imao neke komentare koji ne pašu, da imam glas između cure i dečka. Uvrijedilo me kad mi je rekao da sam mali', riječi su kojima je, potpisan kao 'mutirajući adolescent', vidno povrijeđeni 16-godišnjak pred kamerama RTL-a opisao kako se osjećao nakon što je žiri prokomentirao njegov pjevački nastup. Član žirija Goran Lisica Fox rekao mu je da zvuči kao nešto između žabe i pačeta, a članica žirija Anđa Marić nakon Tonyjevog poučka o mutaciji i poluciji dodala: 'Sori, mi moramo biti takvi. Naš je posao da budemo oštri, da vidimo kako se snalaziš u najgorim situacijama.' A najgora situacija je, potvrdio je Tony Cetinski, estrada.

U istoj emisiji Anđa Marić poručila je 17-godišnjakinji da radije ode na manekensku audiciju, neka šuti, bude lijepa i zaradi pare.

Ovo dvoje kandidata ispalo je iz daljnjeg natjecanja, iz showa za koji RTL Televizija tvrdi da 'ispunjava snove o glazbenoj karijeri'.

Pritom nitko ne vodi računa o tome kako u oštrim obračunima žirija s maloljetnim kandidatima njihove verbalne uvrede mogu utjecati na psihosocijalni razvoj djece. One djece koja nastupaju, ali i one koja u osam navečer s televizijskih ekrana dobivaju poruku da je vrijeđanje i omalovažavanje legitiman način komunikacije, kako objašnjavaju iz RTL-a, neminovan dio puta do uspjeha.

Upitani da prokomentiraju verbalno omalovažavanje kandidata, neumjesno komentiranje njihovog fizičkog izgleda, kao i necenzurirane psovke članova žirija, iz RTL-a su kazali da 'nije jednostavno doći do pobjede i da žiri kandidatima od samog početka govori što ih očekuje na putu do slave i medijske eksponiranosti'.

'Sve rečeno na setu je dio emisije i licence', kazali su i uputili nas da pogledamo ponašanje žirija u inačicama Pop idola u drugim zemljama te da obratimo pažnju na brutalnost Simona Cowella, tvorca franšize.

Stoga je, koliko god je teško vjerovati da bi roditelj svjesno potpisao da njegovo dijete bude predmetom poruge nekog hrvatskog Cowella, isto toliko besmisleno tražiti opravdanje u neznanju.

Čine li to iz uvjerenja da je njihovo dijete najtalentiranije ili iz želje da udovolje još jednom hiru svog potomka, svejedno je. U oba slučaja oni su ti koji ne posustaju premda im se glazbeni producent i diskograf Goran Lisica Fox smije u lice sprdajući se nad njihovom djecom riječima: Koji te majstor smulj'o i uvjerio da dođeš na ovo mučilište?

Žiri je netaktičan

'U novije vrijeme suočeni smo s emisijama tog tipa u kojima je za djecu potencijalna opasnost u tome što su pri takvim nastupima javno izložena procjenjivanju i komentarima osoba koje nisu uvijek taktične u izricanju mišljenja i ne vode računa o tome kako će dijete doživjeti takvo, katkad podrugljivo i neumjesno, vrednovanje. Nove rizike donio je 'Supertalent Show' Nove TV, u kojem se u istoj emisiji zajedno natječu  posve mala djeca i odrasli. U takvim emisijama i djeca mlađe dobi su često potaknuta da se ponašaju, odijevaju i komuniciraju poput odraslih, što može biti suprotno njihovim najboljim interesima. U sličnoj su situaciji, primjerice, djeca manekeni', kazala je pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.

Vijeće za elektroničke medije, ovlašteno za nadziranje televizijskih emisija i zabranjivanje prikazivanja spornih sadržaja, potvrdilo je za tportal da nadziru emisiju, a budući da su zaprimili pritužbu na emisiju Hrvatska traži zvijezdu, analiza sadržaja je u tijeku i javnost će uskoro biti upoznata s njihovom odlukom.

'Takvi se nastupi ne mogu zabraniti, već se može apelirati na roditelje da vode računa o djetetovim najboljim interesima. Emisija 'Hrvatska traži zvijezdu' RTL Televizije, prema našim saznanjima, angažira djecu u dobi od 16 godina, za koju se ipak pretpostavlja da uključuje i određenu zrelost te i zakonski podrazumijeva pravo na slobodno odlučivanje djeteta o pojedinim aspektima njegova života.

Tako ono može odlučiti i da će sudjelovati u emisiji koja svoje sudionike do određene mjere izlaže neugodnostima. No dužnost je odraslih, ponajprije njegovih roditelja, ali i organizatora takvih emisija, upozoriti ga da to može imati i loše posljedice po njega', kazala je pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić i dodala da je, neovisno o tome, njezin stav da se organizatori, voditelji i članovi žirija u toj emisiji prema maloljetnim osobama trebaju odnositi s dodatnom pažnjom i poštovanjem njihova dostojanstva, zbog njihove osjetljive dobi.

'Takvo upozorenje i preporuku ponovno ćemo uputiti RTL Televiziji', potvrdila je za tportal dječja pravobraniteljica.

Istaknula je da problemi često nastaju zbog spremnosti mnogih roditelja da bez razmišljanja o rizicima izlože dijete u medijima, smatrajući da je to za njega dobro, da treba pokazati što zna i koliko je talentirano te često sami forsiraju nastupe djece umjesto da ih usmjere na to da potraže afirmaciju u drugim aktivnostima u kojima će razvijati razne vještine, među kojima i vještine javnog nastupa.