Hrvatska DRAGOVAN O SUKOBU KARAMARKO-JOSIPOVIĆ

'Karamarko ne smije zloupotrebljavati moć'

Ako se pita saborske zastupnike, famozni sukob Karamarko-Josipović nakon njihovog jučerašnjeg susreta stavljen je ad acta. Skepsa još uvijek postoji u SDP-u koji će, čini se, poteze prvog čovjeka MUP-a i dalje pomno pratiti

'Nitko u Hrvatskoj nema pravo pomisliti da je apsolutni gospodar svega. Karamarko, kao bivši šef SOA-e i aktualni ministar unutarnjih poslova, generira veliku moć i mora se paziti da tu moć ne zloupotrebljava. Mislim da je dobro da je Karamarko jučer razgovarao s predsjednikom Josipovićem. Predsjednik prije svega ima pravo, što su i njegove ustavne ovlasti, koordinirati sigurnosne službe, a MUP u tom smislu mora imati dobru komunikaciju s predsjednikom. Nadam se da će se sukobi na toj relaciji, ako su i postojali, riješiti', mišljenje je SDP-ovog člana Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Igora Dragovana.

S druge strane, HNS-ovka Vesna Pusić ne bi pripisala Karamarku takvu moć koja izlazi izvan okvira njegovih ministarskih ovlasti. Spomenula je pritom slučaj Varšavska, kada se, nakon odluke Prekršajnog suda koji je stao na stranu aktivista, pokazalo da institucije ipak rade svoj posao.

Za Pusić je sukob Karamarko-Josipović stvar prošlosti. 'Ja ne vidim da postoji dublji sukob. Koliko vidim, toga je bilo na početku rasprave oko osiguranja. Osobno smatram da se on nije trebao događati u javnosti, nego se trebao riješiti u četiri oka. Pogreška je što se išlo u javnost', kaže Pusić.

HDZ-ovac Andrija Hebrang u svemu nije vidio sukob, nego samo nesporazum. 'Relacija ministar-predsjednik je, koliko ja znam, korektna i svi nesporazumi su iza njih. Ne znam zašto svaki resor koji počne dobro raditi moramo negativizirati. Mislim da Karamarko radi dobar posao u borbi protiv korupcije i mislim da je netko ili ljubomoran na taj uspjeh ili na rezultate njegovog posla', kaže Hebrang.

Kada spominje negativiziranje, Hebrang misli na napise koji su se pojavili u Jutarnjem listu o tome da je sukob Karamarko-Josipović puno dublji. Dapače, u njima se spominje i da SDP pokušava u javnost progurati informacije o tome da Karamarkove ambicije sežu toliko daleko da zapravo želi s mjesta premijerke smijeniti Jadranku Kosor.

Konkretnog komentara na tu tezu od Dragovana nije bilo, no bilo je komentara na rad samog ministra. 'Karamarko ne radi dobro svoj posao. Prije više od mjesec dana sam mu na aktualnom satu uputio pitanje o profesionalizaciji i depolitizaciji policije, no profesionalizaciju i depolitizaciju još nisam vidio', kaže Dragovan.

Vesna Pusić ne vjeruje u takve Karamarkove ambicije. 'Iz suradnje između predsjednika države i Karamarka ne mogu iščitati namjeru da smijeni premijerku. Ne znam kakve su njegove ambicije, ali mislim da ne sežu toliko daleko', rekla je Pusić.

Hebrang za teoriju o Karamarkovim velikim ambicijama nije ni čuo. 'Čuo sam samo da Karamarko želi smijeniti Josipovića', našalio se Hebrang.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još