BOROVEC O POLICIJSKOJ BRUTALNOSTI

'Nitko nije pogriješio, to se događa!'

08.03.2010 u 13:18

Bionic
Reading

Nakon što je javnost šokirala informacija da su jake snage specijalne i interventne policije prošle srijede upale u pogrešnu kuću u Zagrebu te brutalnom akcijom priveli mladi bračni par iz Zagreba, za novi šok pobrinuo se načelnik Odjela za odnose s javnošću MUP-a Krunoslav Borovec

Tako je Borovec, odgovarajući na pitanje tportala hoće li biti kažnjena osoba koja je poslala specijalce na pogrešne ljude, pri čemu je i mlada žena dobila udarac u glavu od jednog policajca, odgovorio posve lakonski: 'Takve se stvari događaju!'

'Nemojte zaboraviti da je u toj akciji uhićena i osoba koja je počinila brojna kaznena djela', dodao je Borovec, pohvalivši se tako činjenicom da su policijski specijalci, nakon što su uhitili i premlatili dvije potpuno nevine osobe, u konačnici uhvatili i kriminalca po kojeg su izvorno i došli.

Uski prolaz do kuće u kojoj se skrivao bjegunac


Na naše daljnje upite Borovec je ustvrdio da, iako su u policijskoj akciji brutalno pretučene dvije posve nevine osobe, u cijeloj priči nitko nije pogriješio (?!).

'Nije se radilo o greški, jer su osobe bile na istoj adresi stanovanja na kojoj se nalazila i tražena osoba. Mislim da smo se već ispričali osobama koje su pogreškom uhićenje', rekao je Borovec.

Na dodatno pitanje tportala znači li to da za ovakav, blago rečeno, nesvakidašnji propust nitko neće biti kažnjen, Borovec nam je odgovorio: 'Ne mogu reći ništa o tome, o tome odlučuje načelnik zagrebačke Policijske uprave.'

Borovca smo pitali i da prokomentira pisanje Večernjeg lista da će policija protiv prosvjednika upotrebljavati vodene topove u koje će staviti boju kako bi njome obilježili one koji se oglušuju ne njihove naredbe. 'Mi kad smo ranije najavili da smo nabavili neku opremu. Njihovo je predstavljanje bilo prije cirka dvije godine. Prije svega se radi o vodenim topovima koji imaju mogućnost korištenja ne samo u smislu vodenih topova nego i u smislu boja i u smislu korištenja pjene za gašenje požara, jer se radi o višenamjenskih vozilima. Boje se najčešće koristi kod navijačkih nereda na tribinama kad želite obilježiti skupinu koja je sudjelovala u sukobu između mase od 20-30 tisuća ljudi', kaže Borovec.

Pitali smo dalje znači li to da te boje nisu posebno nabavljene, jer se je policijska procjena da se očekuje eskalacija prosvjeda u Hrvatskoj?

'Ne. Apsolutno ne. Ta vozila su nabavljana prije dvije godine. Postupak nabave pokrenut je prije tri godine i radi se o opremi koju ima svaka moderna policija u Europi koja u konačnici ima svoju različitu namjenu od gašenja požara, osiguravanja velikih javnih okupljanja, sprečavanja sukoba i nereda većih razmjera. Tako da se radi o opremi koja je sastavni dio policijske opreme', pojasnio je načelnik Ureda ravnatelja policije.