KORUPCIJA U VARAŽDINU

USKOK taji optužnicu protiv policijske službenice?

01.03.2010 u 11:23

Bionic
Reading

Gotovo deset puta više korupcijskih kaznenih djela zabilježili su djelatnici PU varaždinske tijekom 2009. u odnosu na godinu dana ranije. Otkuda povećanje takvih kaznenih djela na varaždinskom području od gotovo 900 posto, tek smo dijelom uspjeli rasvijetliti zbog neočekivane prepreke u – Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK)

Budući da u Kaznenom zakonu nema zasebnog kaznenog djela korupcije, pod njom se podrazumijeva desetak kaznenih djela koji sadrže elemente korupcije, kao što su primanje i davanje mita, sklapanje štetnih ugovora i zlouporaba položaja. Svih ovih godina, izuzev prošle, varaždinske je policija državnim odvjetništvima uglavnom prijavljivala manje korupcijskih kaznenih djela nego što je u zakonu bilo članaka koji se na njih odnose. Zašto je bilo tako, policijski čelnici uglavnom su obrazlagali time da i oni dobivaju malo prijava vezanih uz korupciju, odnosno time da se podmićivanje odvija daleko od očiju javnosti. Međutim, iako je sve to točno, prijava za korupcijska djela bi zacijelo bilo i više da su nadležna tijela pokazala više volje i umijeća kod njihovog sankcioniranja.

Kako bilo, umjesto pet-šest prijava za korupcijska kaznena djela, prošle godine varaždinska policija je uspjela podnijeti ukupno 48! Što se to dogodilo? Nažalost, razlog tolikog povećanja nije posljedica porasta vjere građana u institucije, odnosno veće aktivnosti institucija. Naime, od spomenutog broja prijavljenih korupcijska kaznenih djela, više od 30 prijava odnosi se na samo jedan korupcijski slučaj, i to unutar same PU varaždinske, gdje je službenica povezana s nekim građanima 'sređivala' izrečene zabrane upravljanja automobilima, odnosno vraćala oduzete vozačke dozvole.

Budući da je podnošenje kaznenih prijava u tom slučaju načelnik PU varaždinske Rade Sitar najavio još u svibnju je 2009, zanimalo nas je što je učinjeno, pa smo zatražili uvid u pravomoćnu optužnicu.

'Optužnicu nismo u mogućnosti dostaviti iz razloga zaštite osobnih podataka osoba koje se u optužnici navode', odgovoreno nam je iz USKOK-a te nas se usmjerilo na zagrebački Županijski sud koji pak je upozorio da za uvid moramo imati - suglasnost ravnatelja USKOK-a?! Kako bismo razjasnili je li uzrok ovog 'pin ponga' zakon ili nešto drugo, obratili smo se nadležnom ministarstvu, iz kojeg su obećali skori odgovor.