PREDSJEDNICI NA INAUGURACIJI

Josipović je sjajan regionalni partner

18.02.2010 u 19:26

Bionic
Reading

Predsjednici Slovenije, Crne Gore, Albanije i Poljske, koji su u četvrtak u Zagrebu nazočili inauguraciji predsjednika Ive Josipovića, izjavili su kako očekuju dobru suradnju s novim hrvatskim predsjednikom i posebno pohvalili njegovu predanost ulasku Hrvatske u EU i regionalnoj suradnji

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk rekao je da je početak Josipovićeva mandata početak nove faze u razvoju Hrvatske i njezine međunarodne uloge.'Za Sloveniju je taj razvoj i početak nove faze jako važan. Moramo razmisliti kakvog susjeda dobivamo koji postaje sve zanimljiviji partner za političku i gospodarsku suradnju', rekao je Tuerk, jedan od desetorice šefova država s kojima se Josipović nakon inauguracije na Trgu Svetog Marka susreo u palači Dverce.

Slovenski predsjednik rekao je da s Josipovićem nije razgovarao o otvorenim pitanjima u odnosima dviju država, ali je istaknuo kako postoji optimizam da će se oni riješiti.'Moramo graditi odnose koji se temelje na međusobnom uvažavanju', rekao je Tuerk dodajući da će se idućih tjedana dogovoriti i službeni sastanak dvojice predsjednika.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović izdvojio je iz Josipovićeva inauguracijskog govora 'sjajne poruke o regiji i dobrosusjedskim odnosima'.'Hrvatska i Crna Gora nastavit će biti primjer suradnje u regiji jer je to u interesu i Hrvatske i Crne Gore', rekao je Vujanović koji smatra da Josipovićev životopis jamči da će ono što je u govoru obećao i ispuniti.

Predsjednik Albanije Bamir Topi također je izdvojio Josipovićeve poruke o jačanju regionalne suradnje 'u euroatlanskom duhu' te je siguran da će novi hrvatski predsjednik pridonijeti jačanju bilateralne političke i gospodarske suradnje Zagreba i Tirane.

'Poljska je veliki saveznik Hrvatske za ulazak u EU', rekao je poljski predsjednik Lech Kaczynski koji se nada da će Hrvatska punopravnom članicom Unije postati 2011. tijekom poljskog predsjedništva.