ZAVLADALE MAŠKARE

Dubrovački obračun kod O.K. Morala

07.02.2010 u 19:08

Bionic
Reading

Šarena rijeka, parada smijeha i ljutog podbadanja, ukratko - maškare su zavladale i dubrovačkim krajem. Župske postrojbe gusara, vitezova i korumpiranih političara, s 'Malo vitra' u jedrima prohujale su Stradunom. Na staroj pozornici pred crkvom Svetog Vlaha na šaljiv način maškare su se poigrale s aktualnim političkim i inim temama, a puku se obratio i bivši premijer. Kako sami kažu, bio je to obračun kod O.K. Morala

Glavna inspiracija tradicionalnog župskog karnevala bila je korupcija u Hrvatskoj te nedavni nestanci električne energije u Dubrovniku. Odredi svijeća, žarulja i elektrocentrala poručili su HEP-u 'Bog vam pamet prosvijetlio - s povremenim prekidima!' Atrakcija maškarane povorke bila je korupcijska hobotnica koja je na svakom kraku vukla po jednu od aktualnih nam afera.

Glavni režiseri župskog karnevala svojim oštrim dosjetkama častili su aktualne i bivše političare. Pa su Kerumu, Bandiću i Sanaderu poručili – 'ko nisko leti, s visoka pada, a gospođi Marini Mutilović Drpulić poručeno je da još jedino Remetinec plače za njom. Sa Straduna je u Sabor poslan i brzojav u kojem maškare traže: 'Donesite zakon po hitnom postupku – treba uništitI sve glodavce i političare da bi se spasilo štogoć žita po Slavoniji', 'Jedina smo država koja će umjesto vlade u sjeni imati vladu u zatvoru', kažu maškare pa su stoga predlažu 'Kriminalni preustroj države'.

S pozornice su preporučili vladajućima 'legalizirajmo kriminal, kao što i priliči banana državi. A sve zajedno pod motom 'Hrvatski kriminal na hrvatskoj grbači'. 'Ono malo poštenih', predlažu, 'treba strpati u zatvor da ne ometaju suvremeno kriminalno državno usmjerenje, a šećer na kraju bio bi otvaranje Kriminalnog fakulteta', jer, kako kažu 'nema poštenog kriminalca bez poštene škole'.

Za dekana predložili su dr. Sanadera, kolegij Kultura fizičkog obračuna pripada Mamiću, Ekonomika malverzacije - Bandiću, Psihologija prevare - Kerumu, Uzvišenost kriminalnog djela - Jambu, Moral i etika suvremenog kriminala - Kalmeti, Domoljubno drpoljublje - Rojsu, Metode nevidljive eliminacije- Glavašu, Kriminalno pravo - Šeksu, a kolegij Kriminalnih medija popularnoj Hlo.

Dubrovačkom puku s palače Sponza na kraju se, glavom i bradom, obratio i bivši ministar. Njegovu poruku prenosimo u cijelosti:

Što me gledate?
Piškiću-kakiću u petoj brzini, drage moje Dubrovkinje i još draži Dubrovčani!
Prvi put nakon 3. siječnja i konferencije za tisak obraćam se vama, kao jednom od najčvršćih gnijezda mojih izbornih jaja. A ta jaja su još vruća, i iz njih se moraju izleći neki novi, zna se pilići.
Imam još potporu starog ćurana Luke, nekoliko fazana i jarebica, nađe se i par dobrih političara, kao i koprivničkih goniča… Ali zato sam ostao bez bradatog terijera, Vladimira…
Misli Jaca da je Himalaja, Ringe, ringe, raja, Suzo moja sjedi mi na jaja

Što me gledate?
Teška vremena nas čekaju. U ovo doba pokore- na mjestu gdje ova zvona zvone svaki čas lupaju po mojim jajima, načetim od USKOK-ovih igrarija, Bajićevih gluparija i Jacinih pi…rija – mogu vam reći, dapače čvrsto vam obećavam: ako ne budem u Remetincu, na sam dan Vazma, ja i Jaca tucat ćemo jajca.
Priznajte, ovo je moj najbolji govor od svega što sam ikada piškio i kakio.

Što me gledate?
Evo ja s ovog mjesta samozatajno tražim da onu Ulicu od puča meni u čast nazovete mojim imenom. Ako s jedne strane Straduna imate Banditen Strasse, neka s druge bude Piškiću-kakiću Strasse.

I na samom kraju, u stilu davnih pjesnika izrecitirat ću vam jednu pjesmicu:

Kad je meni bilo muka
Tu je bio barba Luka.
A kad mi se smrklo,
Barba ostao čuvat svoje prkno

O podravko, koprivnička vilo,
Sje.. te Rumenko, baš mi je milo.
Moj Polančecu, nije sve tako sivo,
Vratit će tebe na poziciju dr. Ivo

A ti Rončeviću suze ne roni,
Isplativi su naši kamioni.
Sve je mračnija Jacina je luč
Čeka vas dr. Ivo i novi puč

Andrija i Jaco, kukala vam majka,
Glave će vam doći naša hajka.
Moj izgon teško će vam past
Ponovo Sanader dolazi na vlast

Neka zazvone dubrovačka zvona
I najave svome puku nemir,
Dokopat će se dr. Ivo trona, pa na Markov trg u đir

Ringe ringe, raja
Suzo moja sjedi mi na jaja.