PLINACRO IZVJEŠTAVA

Hrvatska i dalje bez ruskog plina

11.01.2009 u 15:03

Bionic
Reading

Usprkos informacijama o potpisivanju Sporazuma o nadzoru tranzita ruskog plina preko Ukrajine i najavama da će Rusija danas nastaviti isporuku plina Europi, tvrtka Plinacro, kao nacionalni operator plinskoga transportnog sustava, zasad još ne raspolaže informacijama dispečerskih centara austrijskog OMV-a i slovenskog Geoplin Plinovoda o promjeni stanja ulaza prirodnog plina iz Rusije u transportni sustav Republike Hrvatske, a što znači da je on i dalje potpuno obustavljen

Stoga je i dalje u tijeku provedba mjera 5. i 6. stupnja obustave opskrbe prirodnim plinom pojedinih kupaca koje su, na temelju Uredbe o sigurnosti opskrbe prirodnim plinom, Odluke o proglašenju kriznog stanja, Odluke o mjerama za otklanjanje kriznog stanja te u skladu sa zaključcima donesenim tijekom operativnog sastanka Vlade Republike Hrvatske, MZOPUG-a, MINGORP-a, Plinacroa, Ine i HEP-a, stupile na snagu jučer u 8 sati, priopćeno je danas iz Plinacroa.

Upravo zahvaljujući dosad poduzetim mjerama te s obzirom da je Ina osigurala dodatne količine prirodnog plina zahvaljujući interventnom uvozu i preusmjeravanju plina s plinskih polja Sjevernog Jadrana, Plinacro izvješćuje da je održana stabilnost plinskoga transportnog sustava Republike Hrvatske te pouzdana i nesmetana opskrba plinom zaštićenih kupaca (kućanstva, bolnice, škole, dječji vrtići i ostale ustanove od posebnoga javnog značenja).

Plinacro i dalje kontinuirano analizira i kontrolira uvjete u sustavu i nadzire provođenje propisanih mjera ograničenja potrošnje plina te će, u stalnoj koordinaciji s Upravom za energetiku Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i Inom, kao opskrbljivačem plinom, a u skladu s potrebama definirati daljnje korake za otklanjanje kriznog stanja.

Stoga iz Plinacroa još jedanput pozivaju sve kupce plina na štednju i odgovorno ponašanje te dosljednu primjenu propisanih mjera kako bi se i dalje osigurala nesmetana opskrba plinom zaštićenih kupaca.