ZASTUPNIK HDZ-A BOŠNJAK

Bit ću protiv zakona ako bude na štetu Hrvata iz BiH

21.01.2010 u 12:54

Bionic
Reading

Saborski zastupnik HDZ-a i dopredsjednik odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Rade Bošnjak najavio je da u Saboru neće poduprijeti zakon o prebivalištu ako bude protiv interesa Hrvata u BiH.

"Izabran sam u Hrvatski sabor voljom hrvatskoga naroda iz BiH i hrvatske dijaspore u svijetu radi zastupanja interesa moga naroda. Dakle, to je moje poslanje i u skladu s tim ću uvijek glasovati. Vjerujem da zakon neće biti na štetu Hrvata u BiH, a ako bi bio štetan, neću ga podržati", rekao je Rade Bošnjak u interviewu što ga je u četvrtak objavio Večernji list za BiH.

Bošnjak je dodao da zakon nije dovoljno jasan posebice kad je riječ o vođenju postupka odjave i da su predviđene široke ovlasti policijskim upravama i postajama.

Odbacio je međutim tvrdnje kako bi zbog primjene ovoga zakona oko 90.000 Hrvata moglo trajno napustiti BiH.

"Mislim da su to nerealne ocjene", dodao je Bošnjak.

Predloženim izmjenama, koje je na sjednici hrvatske vlade prošloga tjedna obrazložio ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, praktično se ukida mogućnost dvojnog prebivališta, a policiji i tijelima uprave daju znatno veće ovlasti pri provjeri i brisanju iz evidencije prebivališta osoba koje doista ne žive u Hrvatskoj.

Također se predviđaju i oštrije novčane kazne za prekršitelje zakona o prebivalištu i boravištu.