ISTRAGA SE UBRZAVA

Josipovićev izbor raspliće 'aferu Hypo'?

19.01.2010 u 11:00

Bionic
Reading

Nakon promjene vlasti u Hrvatskoj očekuje se pojačan pritisak na razrješavanje skandala oko prljavog novca iz Hypo banke, piše austrijski list Die Presse

List podsjeća da je riječ o 260 milijuna eura kojima je Hypo banka kreditirala poslove Vladimira Zagorca s nekretninama, a on je u svrhu pranja novca otvorio osamdesetak računa.

Dio tih poslova, prema pisanju lista, vodile su podružnice Hypo banke na Balkanu, dok je za drugi dio bio zadužen lihtenštajnski ogranak banke. S obzirom na veličinu kredita, u posao je morao biti umiješan i upravni odbor banke, sugerira Die Presse.

Ovoga tjedna afera je odjeknula i u njemačkim medijima, jer je ustanovljeno da su tvrtke preko kojih su sumnjivi poslovi obavljani nestale neposredno uoči prodaje Hypo banke Bayerische Landesbanku.

I austrijska agencija APA navodi kako su hrvatski istražni organi otkrili da putovi 'sredstava namijenjenih obrani Republike Hrvatske' vode prema lihtenštajnskoj podružnici Hypo banke, gdje im se gubi svaki trag.

Njemačka televizija ARD citirala je suradnike hrvatskog državnog odvjetnika, koji navode da je 'nezakonito stečen novac prebačen na nepoznate račune u inozemstvu'. Trag novca, prema ARD-u, također vodi prema Lihtenštajnu, čija je agencija za istraživanje financijskih transakcija potvrdila da je pokrenuta istraga o ovim sumnjivim transakcijama, temeljem koje je podignuto 12 optužnica za prijevaru.