Hrvatska REAKCIJE IZ SLOVENIJE

Povratak Sanadera 'ne znači ništa'

Mogući povratak Ive Sanadera u hrvatsku politiku neće ugroziti odnose sa Slovenijom, naveli su u nedjelju u svojim prvim reakcijama slovenski političari i analitičari, reagirajući na konferenciju za tisak bivšeg hrvatskog premijera gdje je naveo da je prije šest mjeseci dao ostavku jer nije želio trgovati hrvatskim teritorijem, te da je ostavkom izazvao šok koji je kasnije rezultirao dogovorom Kosor - Pahor kojim je riješeno pitanje slovenske blokade hrvatskih pristupnih pregovora

Povratak Sanadera za Sloveniju 'ne znači ništa' navodi tako portal Zurnal24.si koji je prikupio prve reakcije slovenskih političara i analitičara.

Slovenski premijer Borut Pahor odbio je dati izjavu, navevši da se radi o unutarnjem hrvatskom pitanju, a bivši premijer Janez Janša izjavio je za portal kako ne vjeruje da će povratak Sanadera djelovati na način rješavanja slovensko-hrvatskog graničnog pitanja.

'Sanader je arbitražnim sporazumom sigurno zadovoljan, a Sabor je sporazum ratificirao velikom većinom, jednako kao i jednostranu izjavu kojom se odriče pravo Sloveniji na kontakt s otvorenim morem, ne vjerujem da Sanaderov povratak to može promijeniti', rekao je Janša.

Nekadašnji premijer i čelnik slovenske oporbe najveći je protivnik mogućnosti da Slovenija ratificira sporazum, zbog čega je i premijer Pahor odlučio da do toga neće doći dok se o 'ustavnosti' sporazuma ne izjasni slovenski ustavni sud, te najavio mogućnost da se o tome glasuje na savjetodavnom referendumu.

Postupak ratifikacije arbitražnog sporazuma u Hrvatskoj je zaključen i u tom se pogledu Sanaderov utjecaj neće osjetiti, rekao je za isti portal ugledni politolog i politički analitičar Milan Brglez.

Brglez međutim nije isključio mogućnost da bi povratak Sanadera u hrvatsku politiku mogao imati negativni utjecaj na slovensko-hrvatske odnose budući da je u slovenskoj javnosti bio predstavljan kao radikalan i nepopustljiv u odnosu na zahtjeve koje je Ljubljana iznijela prema Hrvatskoj tijekom pregovaračkog procesa s EU-om.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još