LAŽNA UZBUNA

Evo što se krije iza bombastičnog uvoza hemoglobina

28.02.2017 u 10:07

Bionic
Reading

Ministarstvo zdravstva napokon se oglasilo o šokantnom podatku o uvozu krvnih pripravaka iz Južne Koreje u vrijednosti od 970 milijuna kuna, što ga je prije nešto više od tjedan dana iznio bivši ministar Siniša Varga. Aktualni pak ministar Milan Kujundžić danima nije imao što reći na tu temu kazavši novinarima da mora provjeriti o čemu je riječ. No nakon provjere stigao je i odgovor: Nije uvezen hemoglobin, nego eritropoetin. Riječ je o hormonu za liječenje anemije, a naručitelj je farmaceutski div Pfizer koji ima pogon u Novom Marofu

Varga je uspio navodni uvoz hemoglobina u vrijednosti od gotovo milijardu kuna u prvih devet mjeseci prošle godine povezati i s propašću Imunološkoga zavoda.

Ipak, osim što je uzburkao duhove, njegova upozorenja ovoga puta bila su neutemeljena. Iz Ministarstva zdravstva doznajemo da je iz Južne Koreje uvezen eritropoetin koji, za razliku od hemoglobina, nije krv ni krvni pripravak.

Riječ je o hormonu za čiji uvoz uopće ne treba dozvola Agencije za lijekove i medicinske proizvode, niti dozvola resornoga ministarstva.

'Prema podacima kojima raspolažemo, uvoz međuproizvoda je obavila tvrtka koja sukladno važećim zakonskim odredbama zadovoljava sve kriterije i ima važeću proizvodnu dozvolu koju joj je izdala hrvatska Agencija za lijekove i medicinske proizvode i koja pakira proizvod namijenjen europskom tržištu. S obzirom na to da je prema podacima koje je objavio Državni zavod za statistiku uvoz uredno prijavljen Carinskoj upravi, nema razloga navedeno dovoditi u kontekst zlouporabe', kažu nam u Ministarstvu.

Uz to, odbacuju povezanost uvoza ove tvari s propašću Imunološkoga zavoda jer se u njemu nikada nije proizvodio eritropoetin. Eritropoetin je hormon koji regulira stvaranje eritrocita, a prvenstveno se koristi za liječenje anemije kod bubrežnih bolesnika.

Također se nalazi na listi zabranjenih tvari za sportaše jer povećava količinu kisika koja se krvlju doprema u tkiva, što potencira bolju izdržljivost i zarastanje ozljeda.