IVAN ĐIKIĆ

'Ako Plenković povuče neprimjerene izjave vraćam se u Hrvatsku'

26.02.2017 u 12:54

Bionic
Reading

Odluka Ivana Đikića, jednog od najuspješnijih hrvatskih znanstvenika u inozemstvu, da napusti znanstvenu suradnju u Hrvatskoj malo je koga ostavila ravnodušnim. Đikić, koji je trenutačno na slobodnoj studijskoj godini u Americi, redoviti je profesor medicine na sveučilištu Goethe u Frankfurtu, a u inozemstvu živi od 1992. godine. Dobitnik je cijelog niza nagrada, uključujući i najvažniju njemačku znanstvenu nagradu “Gottfried Wilhelm Leibniz”.

U razgovoru za Večernji list je kazao da nema političkih ambicija i da se u cijeli slučaj oko plagijata ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića, zbog čega je i objavio da odlazi iz Hrvatske kao znanstvenik,uključio iz moralnih razloga. No, dio javnosti mu ipak ne vjeruje. 

'Zbog toga što političari ne rade na obrazovanju građana nego na njihovim podjelama, potpirivanju sukoba iz prošlosti i manipulaciji s istinom i činjenicama. Kad naprave nešto krivo, političari u Hrvatskoj ne žele razgovarati o činjenicama, već pažnju sa stvarnih događaja prebacuju na političke sukobe', kazao je Đikić.

Govorio je i o uvjetima za svoj povratak u Hrvatsku.

'Trenutak kada bi premijer Plenković i rektor Anđelinović javno ili privatno povukli neprimjerene izjave iznesene u žaru javne diskusije za mene bi označio nastavak mog znanstvenog rada u Hrvatskoj. Mislim da ne tražim previše jer se radi isključivo o obrani mog javnog imena, časti, dostojanstva i profesionalnog integriteta. Znanstvenik sam koji se bori za znanstvenu čestitost bez ikakvih političkih ambicija ili veza. Logika je vrlo jasna, ako me premijer za nešto lažno optužuje u Saboru, onda je jasno da u takvoj zemlji ne želim raditi i trpjeti nepravedne uvrede', kazao je Đikić u razgovoru za Večernji list. 

Kazao je i da nikada osobno nije upoznao bivšeg premijera Zorana Milanovića, ali su jednom razgovarali telefonski. 'Mogu reći da je u ophođenju bio elokventan i iskazivao samouvjerenost. Po stilu je vrlo sličan sadašnjem premijeru Andreju Plenkoviću. Primijetio sam da obojica nisu imala strpljenja saslušati činjenice koje sam im prezentirao, već su imali o toj temi unaprijed formirane stavove porijeklom iz njihova političkog okruženja - rekao je između ostalog Đikić.

Đikić je praktični vjernik, a za svoju vjeru je rekao da je ona njegov osobni izbori i da nju živi za sebe zajedno s obitelji.