IMOVINA KOJE NEMA

Šef APN-a siromašan kao crkveni miš, no ima skrivene asove u rukavu

23.02.2017 u 06:32

Bionic
Reading

Nakon što je tportal nedavno pisao o državnom dužnosniku koji nema nikakvo vlasništvo, a riječ je o direktoru državne Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) Goranu Bradiću, na adresu redakcije stiglo je pismo iz čijeg sadržaja se može zaključiti da šef APN-a nije baš tako siromašan. Spominje se vlasništvo u tvrtki koja državi duguje 2,2 milijuna kuna, izletište Stara škola, prebacivanje imovine na bližu i daljnju rodbinu te uzimanje provizije od kooperanata. Sam Bradić sve navode odbacuje i tvrdi da je 'bivši poduzetnik s mnogo uspješnih projekata, ali i nekoliko poslovnih krahova'

U pismu se navodi da je Bradić od travnja 2016., kad je preuzeo funkciju šefa APN-a, u kvoti HSP-a Ante Starčević, u toj državnoj agenciji narušio međuljudske odnose te neopravdano dijelio otkaze kako bi imao 'kontrolu nad financijskim tokom'. Tvrdi se da je od kooperantskih tvrtki tražio od 20 do 35 posto provizije i tvrdio da novac nije za njega, već za stranku.

Bradić te sve navode odbacuje, ističući da je uzrok pisma njegov pokušaj da uvede red i kontrolu u APN. Kaže da je u njegovu mandatu podijeljen tek jedan otkaz, i to zamjeniku direktora, a da je odluku o tome donijelo Upravno vijeće agencije. Riječ je, doznajemo, o Draganu Hristovu, zagrebačkom HNS-ovcu koji je na tu poziciju došao u vrijeme vladavine Kukuriku koalicije.


No, oko pitanja o vlasništvu u tvrtki Strada d.o.o. koja se bavi trgovinom osobnim vozilima Bradić nam ne nudi jednoznačan odgovor.

Naime, iako tvrdi da je tu tvrtku, koja danas ima 2,2 milijuna poreznog duga i koja je 2015. tražila otvaranje stečajnog postupka zbog duga od 38 milijuna kuna, prodao još u lipnju 2013., u Sudskom registru i u Poslovnoj Hrvatskoj Bradić je i dalje naveden kao vlasnik.

Ne postoji ni jedan dokument na tim servisima koji svakodnevno ažuriraju podatke o prijenosu vlasništva. Zabilježeno je tek da je Bradić do lipnja 2013. bio direktor, a otad je na toj poziciji Alen Pavlin.

Bivši HSP-ovac, konobar, dinamovac...

Magistar ekonomije Goran Bradić imenovan je direktorom APN-a u travnju 2016., u kvoti HSP-a dr. Ante Starčević. Glavni tajnik stranke Pero Ćorić objasnio je za tportal da je Bradić imenovan na njegov prijedlog, kao kvalificirani kandidat za upražnjenu dužnost, iako je protiv njegova imenovanja tada rogoborio Most.

'Predložio sam ga, Milijan Brkić ga je prihvatio, a Most je gunđao. U onom trenutku kad sam istaknuo Bradića kao kandidata, a jedno vrijeme bavio se ugostiteljstvom i nekim drugim stvarima, oni su rekli - evo dokle smo došli kad Ćorićev konobar preuzima APN', kazao je Ćorić, ne otkrivajući tko je iz ondašnjeg Vijeća za suradnju HDZ-a i Mosta to izrekao. Bradić je ranije bio i glasnogovornik Dinama i Prve sportske kladionice, glavni urednik istoimenog tjednika te vlasnik kafića u zagrebačkoj Dubravi. (S. Srdoč)

'U navedenoj tvrtki bio sam direktor do lipnja 2012. a do tada nije bilo nikakvog poreznog duga. Prodao sam tvrtku 19. lipnja. 2013. te nemam saznanja zašto je otvorena predstečajna nagodba', kaže Bradić za tportal te dodaje da ima i ugovor o prijenosu poslovnih udjela u tvrtki ovjeren kod javnog bilježnika.

Slično je i sa Starom školom, izletištem s restoranom, sobama i bazenom kod Svetog Križa Začretje koje je također u vlasništvu obitelji Bradić. Goran Bradić je na stranicama tog objekta bio naveden kao vlasnik, sve do našeg upita kada je ta riječ izbrisana, a ostalo je sljedeće: 'Emocije i silna energija stotina i stotina malih đaka zarobljena u Staroj školi koja se raspadala, nagnali su Gorana Bradića da početkom 21. stoljeća rekonstruira školu i sačuva je od propasti'. Bradić kaže da se riječ 'vlasnik' na internetskoj stranici Stare škole našla greškom.

Objekt je u vlasništvu tvrtke Imperija d.o.o. koju je Bradić osnovao, no iz vlasničke strukture izišao je 2014. u korist svog sina Braslava, dok je direktor tvrtke bio do veljače 2016.

Na naše pitanje je li moralno prebaciti imovinu na članove obitelji te u imovinskoj kartici ne prijaviti ništa, Bradić kaže: 'Vrlo je moralno brinuti se o domu i obitelji, skrbiti o djeci i roditeljima. U javnosti se predstavljam kao običan građanin Republike Hrvatske dijeleći istu sudbinu, bivši poduzetnik s mnogo uspješnih projekata, ali i nekoliko poslovnih krahova.'

Za poslovne krahove kriva mu je očito i država jer je još 2015. u reportažnom prilogu Nove TV u Staroj školi kazao kako je puno puta požalio što je ušao u poduzetničke vode. 'Najveći problem je nepoštivanje države, porezne uprave i inspekcije i neshvaćanje da mi punimo proračun… Pitam političare kada će nas ostaviti na miru i pustiti nas da radimo?!' vapio je tada Bradić.

Poduzetništva se očito zasitio jer je samo godinu dana kasnije sjeo na direktorsku poziciju u APN-u.