PROGNOZA DHMZ-A:

Zima okovala Hrvatsku - na Zavižanu osjet hladnoće -36 stupnjeva

07.01.2017 u 08:41

  • +14

Orkanska bura stvorila probleme u Dalmaciji

Izvor: Cropix / Autor: Jure Miskovic, Bozidar Vukicevic, Boris Kovacev/Cropix

Bionic
Reading

Državni hidrometeorološki zavod objavio je novu prognozu: zima i dalje ne popušta uz temperature koje mogu padati i do minus 15 stupnjeva celzijusa, no barem se može očekivati slabljenje bure. Na najvišem vrhu Biokova, Svetom Juri ujutro je zabilježen minus od 23 stupnja

Na Zavižanu je u 6 sati izmjereno -20. Dodamo li tomu jak vjetar koji puše, osjet hladnoće je čak -36.

Karlovac se jutros probudio na -17, koliko je i na Sljemenu, dok je u Zagrebu -9 stupnjeva. Snažan vjetar puše duž cijele obale. Ekstremno je hladno u Splitu, gdje je čak -7, a uz buru koja puše osjećaj je kao da je -20, ističu prognostičari.

Tijekom dana u unutrašnjosti će biti od -9 do -4. Ni na Jadranu temperatura neće biti iznad nule. Najjači udari bure bili su podno Velebita, a ponegdje su prelazili brzinu od 200 kilometara na sat. Vjetar je čupao stabla, nosio vozila, oštetio dalekovode.

Mnogi ostali bez struje, HEP na terenu

Mnoga kućanstva ostala su bez struje. Iz Hrvatske elektroprivrede izvijestili su da su radnici HEP-a uspjeli popraviti većinu kvarova.

U većini krajeva subota će biti pretežno vedra i vrlo hladna. Tek na istoku i gorju mjestimice može pasti malo snijega. Vjetar će u prvom dijelu dana još ponegdje biti vrlo jak, a na Jadranu će u noći i prijepodne puhati olujna bura s orkanskim udarima, osobito u Dalmaciji, ali će tijekom dana oslabjeti.

Temperaturni minusi idu u ekstreme: najniža jutarnja temperatura zraka između -15 i -10, na Jadranu -8 i -3 °C, a najviša dnevna uglavnom od -9 do -4, na Jadranu od -4 do 2 °C-.

Od nedjelje do utorka u Državnom hidrometeorološkom zavodu za kopno predviđaju promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima. U nedjelju i utorak mjestimice uz više oblaka uglavnom slab snijeg. I dalje vrlo, vrlo hladno, osobito u noći i ujutro kada će temperatura zraka biti uglavnom od -15 do -9 °C.

Na moru djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. U utorak mogući mjestimice pljuskovi. Bura i tramontana slaba do umjerena, još u nedjelju na južnom dijelu vrlo jaka. Jutra i dalje hladna uz temperaturu zraka od -7 do -2, a najviša dnevna temperatura zraka ipak u manjem porastu i bit će uglavnom od 2 do 5 °C.

Na najvišem biokovskom vrhu Svetom Juri u subotu ujutro izmjereno je minus 23,1 Celzijevih stupnjeva, najniža temperatura u Hrvatskoj.

Na Makarskom primorju nastavljeno je hladno i vjetrovito vrijeme, bura se ne smiruje i puše brzinom od 90-ak, a na udare orkanskom brzinom i do 135 kilometara na sat.

I dalje je u prekidu trajektni promet na liniji Sumartin-Makarska, a ne plovi ni trajekt na liniji Drvenik-Sućuraj na otoku Hvaru, informacija je Gradskog centra Osejava.


U Makarskoj je jutros izmjereno minus 8 stupnjeva Celzija. Vozačima koji se kreču državnom cestom D8 preporuča se opreznija vožnja kod svetišta Vepric nedaleko Makarske, kod Baškog Polja, na prijevoju Dupci nedaleko Brela, kao i na brzoj cesti od Baškog Polja do južnog portala tunela Sveti Ilija u Bastu, zbog mogućih jačih bočnih udara vjetra.

HAK: Zatvorene brojne ceste i dionice autocesta

Zbog loših vremenskih uvjeta za sav su promet zatvorene: autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak, osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina-DC50 i DC27), Paški most, most dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene, državne ceste DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno. Zatvorena je dionica brze ceste Orehovica-Šmrika (A7) između čvorova Sveti Kuzam i Draga u oba smjera, zbog puknuća žice dalekovoda. Obilazak je državnom cestom preko Kukuljanova (DC40).

Samo za osobna vozila otvorena je dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice u oba smjera (obilazak za ostala vozila je Starom cestom kroz Gorski kotar-DC3). Na brzoj cesti Solin-Klis (DC1) te Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila). Trenutno nema slobodnog prometnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto. Jak vjetar usporava promet i na autocesti A1 između tunela Mala Kapela i čvora Perušić te čvorova Zadar 2 i Karamatići kao i na riječkoj obilaznici na mostu Rječina.

Zimski su uvjeti na većini državnih cesta u Lici, podno Velebita i na krajnjem jugu puše jaka do olujna bura, povremeno sa orkanskim udarima. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, te da na put ne kreću bez zimske opreme. Zimski su uvjeti, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu na cestama: u Lici i Zadarskoj županiji: DC1 Vaganac-Gračac-Knin, DC25 Korenica-Gospić-Karlobag, DC27 Gračac-Zaton Obrovački, DC42 u mjestu Poljanak (g.ž.KA - g.ž.LS), DC50 Gračac-Štikada-Gospić, DC52 Špilnik-Korenica, DC217 Ličko Petrovo Selo-GP Ličko Petrovo Selo, DC218 GP Užljebić-Dobroselo, DC429 Selište Drežničko-Prijeboj, DC522 čvor Udbina-čvor Gornja Ploča, ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac, ŽC5199 Šušanj-Štirovača, županijska cesta ŽC5203 Brotnja-Srb-Sučević sve lokalne i županijske ceste ceste na području Ličko-senjske županije.

ZABRANE ZA TERETNA MOTORNA VOZILA IZNAD 7,5 T

Zabrana prometa za teretna motorna vozilima najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona na važnijim državnim cestama u priobalju: • nedjelja, 08. siječnja – 12 do 23 sata. Zabrana se odnosi na državne ceste: DC8 (Jadranska magistrala), DC9 (Metković-Opuzen), DC21 (Kaštel-Kanfanar), DC66 (Pula-Labin-Opatija), DC23 (Žuta Lokva-Senj), ali na autocestama i na državnoj cesti DC1, zabrana ne vrijedi. Za sav promet (zbog radova) zatvorene su ceste: DC1 kroz Lučko i Stupnik (od raskrižja s Ventilatorskom ulicom do raskrižja s Ulicom Svetog Benedikta); DC34 Valpovo-Josipovac u naselju Petrijevci. Prema privremenoj prometnoj regulaciji vozi se na cestama: DC1 u naselju Tušilović te Sinj-čvor Klis Grlo u Dicmu; DC24 Bračak-Bedekovčina; DC28 čvor Cugovec-Sveti Ivan Žabno i Novi Glog-Kenđelovac; DC29 u mjestu Mače; DC8 Jadranskoj magistrali: između Kaštel Starog i Kaštel Gomilice DC75 na južnoj obilaznici Poreča na dionici Vrvari-Bijela; DC225 Zaprešić-Prigorje Brdovečko u Zaprešiću; DC423 na raskrižju Osječke ulice i Ulice Nikole Šubića Zrinskog (DC423) u Slavonskom Brodu; DC303 Rovinjsko Selo-Brajkovići-Kurili.

Zbog najavljenog pogoršanja vremena i iznimne zimske hladnoće koja će biti praćena mjestimičnim snijegom, na Jadranu jakom i olujnom, na udare i orkanskom burom Hrvatski autoklub savjetuje vozačima da prije putovanja provjere stanje na cestama kako bi se informirali i na vrijeme isplanirali svoje putovanje ili u slučaju otežanog stanja na cestama odabrali alternativni pravac putovanja.