ZIMA POKAZUJE ZUBE

Luce stvara kaos, ledi more i kuće, odsjekla otoke, nema struje, prevrnula šleper

06.01.2017 u 07:30

  • +8

Zbog niskih temperatura i orkanske bure zaledilo se more u uvali Ivinje

Izvor: Cropix / Autor: Jure Miskovic / CROPIX

Bionic
Reading

Dan je u Hrvatskoj vjetrovit i hladan od jutra, o čemu svjedoče najniže temperature od 17.5 stupnjeva ispod nule zabilježene u pet sati na Zavižanu i Sv. Juri, a HAK poziva vozače da preko njihovih stranica prate stanje u prometu dok je za Dalmaciju izdan crveni alarm. Naime, na otvorenom moru puše jaka bura koja dostiže brzinu oko 130 kilometara na sat, a povremeno se pojavljuju i valovi visine iznad tri metra. Na širem dubrovačkom području olujna bura koju je donijela ciklona Luce i dalje stvara probleme u zračnom, cestovnom i pomorskom prometu, a čak je uspjela kod Kruševa prevrnuti i šleper

Zima je i u Lici pokazala svoju oštrinu, a uz snježni pokrivač u visini od 15 centimetara u Gospiću do 30 centimetara na Sjevernom Velebitu, osjećaj hladnoće povećava jaka bura koja u Podgorju puše brzinom većom od 150 kilometara na sat.

Na Zavižanu su snježni smetovi mjestimice viši od jednog metra, a meteorolog Ante Vukušić podsjeća da ovaj hladni val nije još dosegnuo oštrinu zime zabilježenu u studenome 2005. godine, kada je visina snijega na Zavižanu mjestimice bila i viša od tri metra.

U gospićkoj Službi 112 doznaje se da u posljednja 24 sata na području Ličko-senjske županije nije zabilježen ni jedan slučaj smrzavanja ili sličnih posljedica hladnoće. Ekipe državne službe za zaštitu i spašavanje, Crvenog križa i volontera obilaze staračka domaćinstva u udaljenijim selima, donoseći im potrebite namirnice i ogrijevno drvo.

Na Puntijarci je jutros izmjereno -13.4 stupnjeva, a u Pargu na Čabru - 10.4 stupnjeva, podaci su DHMZ-a, a na Zavižanu su jučer u 17 sati izmjerena 24 centimetara snježnog pokrivača, u Ogulinu 20 centimetara i u Gospiću 17 centimetra.

Danas je vrlo vjetrovit i hladan, umjereno i pretežno oblačno, a na sjevernom Jadranu i ponegdje u istočnoj Hrvatskoj većinom sunčano, ističe se u prognozi DHMZ-a. Mjestimice je moguć slab snijeg, osobito u Lici i unutrašnjosti Dalmacije, a može ga, uz kišu, biti i ponegdje na obali i otocima.


Jutarnji let iz Zračne luke Dubrovnik za Zagreb je otkazan, dok su popodnevni i večernji dolasci i odlasci ovisni o razvoju vremenskih neprilika. Prema najavama meteorologa, na jugu Hrvatske tijekom dana neće biti padalina, ali je najavljena olujna i orkanska bura s udarima do maksimalnih 165 kilometara na sat. Bura se ne smiruje ni na Makarskom primorju, gdje puše brzinom od 90-ak, a na udare orkanskom brzinom i do 150 kilometara na sat, a u Makarskoj je jutros zabilježeno minus dva stupnja Celzijusa. Bura je pričinila više šteta na reklamama, kioscima, tendama, manjim ugostiteljskim objektima, polomljeno je više prometnih znakova, a štete su zabilježene i u borovim šumama te maslinicima.

Vatrogasci iz svih DVD-a s Makarskog primorja imali su pedesetak intervencija na pilanju i uklanjanju palih borova na prometnicama te polomljenih nastrešnica, kao i na saniranju drugih šteta koje je prouzročio vjetar, a ugašen je i manji požar koji je planuo na predjelu Sveti Rok u Gornjoj Podgori uslijed loma i pada elektrovodova s dalekovoda.

Ne izlazite iz kuća ako ne morate!

Zbog najavljenog lošeg vremena, predstavnici makarskog Stožera za zaštitu i spašavanja, komunalnog poduzeća i Policijske postaje na zajedničkom su sastanku dogovorili, svatko u svom području, potrebne mjere kako bi u slučaju da se loša vremenska situacija nastavi, bilo osigurano normalno funkcioniranje grada. Načelnik Stožera Miro Družijanić apelirao je na građane da što manje izlaze iz svojih stanova i kuća, te se opskrbe potrebnim namirnicama.

Tijekom noći s četvrtka na petak i u ranim jutarnjim satima na više mjesta u Splitu vjetar je prevrtao kontejnere i nanosio ih na prometnice, a na nekoliko su mjesta odlomljene grane s drveća padale na tlo. Jak vjetar je u noći oštetio dalekovod na području splitske četvrti Kile, gdje je bez struje ostalo oko 200 domaćinstava, te na području naselja Korešnica u Žrnovnici istočno od Splita, gdje je bez struje ostalo oko 300 domaćinstava, doznaje se u Elektrodalmaciji, čiji su radnici u petak na terenu i uklanjaju ove kvarove na dalekovodu.

Danas će puhati umjeren i jak, na udare i olujan sjeveroistočni i sjeverni vjetar, na Jadranu jaka i olujna bura s orkanskim udarima. Najniža jutarnja temperatura između -10 i -5, u gorju i malo niža, a na Jadranu od -6 do -1. Najviša dnevna između -9 i -3, na Jadranu od -3 do 3 stupnja Celzija,

Jutros je na Bjelašnici u BiH izmjereno -20 stupnjeva iz sjeverni vjetar brzine 122 km na sat, a na Kredarici u Sloveniji -23 stupnja, podaci su nacionalnih meteoroloških službi.

HAK: stanje u prometu

Za sav promet zatvorene su:autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za sva vozila, osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina-DC50 i DC27),
državna cesta DC1 Gračac-Knin (obilazak je preko Kistanja),
Paški most,
Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene,
državne ceste DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno,
županijska cesta ŽC5203 Brotnja-Srb-Sučević.

Samo za osobna vozila otvorena je dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice u oba smjera (obilazak za ostala vozila je Starom cestom kroz Gorski kotar-DC3).

Na brzoj cesti Solin-Klis (DC1) te Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila).

Trenutno nema slobodnog prometnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprukolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto.

Jak vjetar usporava promet i na autocesti A1 između tunela Mala Kapela i čvora Perušić te čvorova Zadar 2 i Karamatići kao i na riječkoj obilaznici na mostu Rječina.

Snijeg povremeno pada mjestimice u Lici i Slavoniji. Zimski su uvjeti na većini državnih cesta u Lici, podno Velebita i na krajnjem jugu puše jaka do olujna bura, povremeno s orkanskim udarima.

Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Jak vjetar usporava promet i na autocesti A1 između tunela Mala Kapela i čvora Perušić te čvorova Zadar 2 i Karamatići te na riječkoj obilaznici na mostu Rječina.

Zimski su uvjeti na većini državnih cesta u Lici, podno Velebita i na krajnjem jugu puše jaka do olujna bura, povremeno sa orkanskim udarima. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Vozačima HAK savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Pojačan je promet osobnih vozila na graničnim prijelazima

na izlasku: Macelj;
na ulasku: Bajakovo, Stara Gradiška, Vinjani Donji i Slavonski Brod;
u oba smjera: Maljevac.

Zbog radova na graničnom prijelazu Županja, u oba se smjera povremeno vozi usporeno, a teretna vozila dodatno otežavaju protočnost putničkog prometa.

Radovi su i na graničnom prijelazu Slavonski Brod, smanjen je broj ulaza i izlaza, pa vozače upozoravamo na gužve i duža čekanja te im savjetujemo da koriste susjedne granične prijelaze.



Željeznički promet
teče redovito, a u prekidu su:

katamaranske linije: Mali Lošinj-Rijeka, Novalja-Rab-Rijeka, Zadar-Rivanj-Sestrunj-Zverinac-Božava-Brbinj, Zadar-Silba-Olib-Premuda, Zadar-Molat -Brgulje-Zapuntel-Ist, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Hvar-Korčula, Split-Bol-Jelsa,Vis-Split;

trajektne linije: Stinica-Mišnjak, Brestova-Porozina, Prizna-Žigljen, Lopar-Valbiska, Split-Rogač, Sumartin-Makarska, Drvenik Veli-Drvenik Mali -Seget Donji -Trogir, Drvenik-Sućuraj, Šibenik-Kaprije-Žirje,

brodske linije: Zadar-Preko i Mali Lošinj-Unije-Susak.

HAK: Pratite stanje u prometu!

Zbog najavljenog pogoršanja vremena i iznimne zimske hladnoće koja će biti praćena mjestimičnim snijegom, na Jadranu jakom i olujnom, na udare i orkanskom burom HAK savjetuje vozačima da prije putovanja provjere stanje na cestama kako bi se informirali i na vrijeme isplanirali svoje putovanje ili u slučaju otežanog stanja na cestama odabrali alternativni pravac putovanja.

Radnici HEP-a na terenu od jutra

Iz Hrvatske elektroprivrede izvijestili su u petak kako su radnici HEP-a uspjeli do 15 sati sanirati veći broj kvarova na distribucijskoj mreži nastalih uslijed snježnog nevremena i jakog vjetra koji su noćas i tijekom dana zahvatili cijelu Hrvatsku.

Poručuju kako i dalje ulažu maksimalan trud i napor kako bi se preostali kvarovi što prije otklonili i kako bi se normalizirala opskrba kupaca električnom energijom te mole za razumijevanje sve građane kojima je nevrijeme prouzročilo poteškoće u opskrbi električnom energijom.

Najviše posla bilo je na području Ličko-senjske, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Požeško-slavonske, Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije.

Unatoč izrazito nepovoljnom vremenu i teškim uvjetima, radnici HEP-a na terenu su od ranog jutra i uspjeli su doći do većine lokacija gdje su nastali kvarovi i pristupiti njihovom otklanjaju.

Tijekom dana normalizirana je isporuka električne energije u Ličko-senjskoj županiji, točnije u podvelebitskom primorju, gdje je jutros oko 500 kupaca bilo bez električne energije.

Jak vjetar izazvao je i poteškoće u opskrbi električnom energijom u okolici Sinja gdje je u jutarnjim satima zbog kvarova na elektroenergetskim postrojenjima oko 4700 kupaca bilo bez električne energije. Radnici HEP-a uspjeli su do 15 sati sanirati veći broj kvarova te je većini kupaca normalizirana opskrba električnom energijom.

Sanirani su i manji kvarovi na području Imotskog, Omiške zagore i Makarske, kao i na području skradinskog zaleđa, gdje je bez električne energije ostalo oko stotinu kupaca, ali su kvarovi brzo otklonjeni, kao i na području Šibenika, Drniša i Knina.

U Sisačko-moslavačkoj županiji jak vjetar rušio je drveća na vodove te su se pokidale žice dalekovoda zbog čega je bez napajanja na područjima Jasenovca te Volodera pored Kutine u prijepodnevnim satima bilo oko 3100 kupaca.

U Požeško-slavonskoj županiji na područje od Lipika prema Gaju bez napajanja je bilo oko 550 kupaca. Na području Zagrebačke županije oko sredine dana nevrijeme je uzrokovalo prekid napajanja za oko 3.800 kupaca na području Kloštra, Lipovca i Dubrave. Svi kvarovi su otklonjeni, osim kvara na području Čemernice gdje je bez napajanja još oko 100 kupaca.

U priopćenju iz HEP-a navode i kako se, unatoč vrlo niskim temperaturama, dnevna potrošnja električne energije u Hrvatskoj ne približava rekordnoj dnevnoj potrošnji električne energije od 63.780 MWh (megavatsati) ostvarenoj 7. veljače 2012.

U četvrtak, 5. siječnja, ostvarena je potrošnja od 54.690 MWh, dok se u petak i subotu očekuje i nešto manja potrošnja: oko 53.500 MWh (procjena za 6. siječnja), odnosno oko 53.820 MWh (procjena za 7. siječnja).

HEP je pravodobno osigurao dovoljne količine električne energije iz vlastite proizvodnje te nabavom na tržištu. Također, osigurao je dovoljne količine energenta, potrebnih za proizvodnju električne i toplinske energije, stoji u priopćenju.