NAKON AJNGEMAHTECA

Bandić će igrama naučiti građane kako razvrstati otpad

04.01.2017 u 11:00

Bionic
Reading

Što i kako s otpadom u Zagrebu, problem je koji i dalje čeka adekvatno rješenje, a čini se da je riječ o igri bez granica i određenom vidu cjeloživotnog obrazovanja. Nakon nezaboravnog spota u kojemu je stvari stavljao na pravo mjesto pa se u međuvremenu zaigrao naplatom odvoza otpada, gradonačelnik Milan Bandić ne odustaje od educiranja sugrađana. Naime, potkraj prošle godine Grad Zagreb je raspisao čak dva natječaja ukupne vrijednosti gotovo 253.000 kuna za izradu edukativnih igara koje bi stanovnike metropole konačno trebale naučiti kako odgovorno razvrstavati i odlagati otpad

'Šest sati sam snimao spot. Znate vi što to znači? Metak u glavu. Ponavljao sam kao papagaj nekoliko rečenica. Glumim glumca', zdvajao je Bandić sredinom 2014. predstavljajući edukativno-informativnu kampanju Stavi pravu stvar na pravo mjesto kojom je prvi put nakanio sugrađane poučiti o važnosti i načinu selektiranja otpada. Sve u svrhu 'manje otpada i manjih mjesečnih računa' uvjeravao je prvi čovjek grada pripremajući tradicionalni ajngemahtec dok se punila 14. godina otkako je on sam - ne uvede li reda na Jakuševcu – najavio da će se spaliti na tamošnjem smeću.

Naslućivalo se, doduše, već i tada da problem oko rješavanja otpada i nije toliko u građanima, ali edukacija teško može škoditi, a par godina kasnije građanima je skuhao naplatu odvoza otpada za koju je Visoki upravni sud Republike Hrvatske utvrdio da je nezakonita. Bandić, međutim, tvrdi da to nije točno, kao što tvrdi i da je problem Jakuševca riješen te da Zagreb ima koncept najboljeg ekološki osviještenog grada u Hrvatskoj dok građani i aktivisti upozoravaju da je hrvatska metropola 'europska prijestolnica smeća'


'Prvi smo sanirali Jakuševec, prvi napravili pročistač po najmodernijoj tehnologiji i ne vidim razloga da zajedno korespondirajući s ekološkom osviještenošću naših sugrađana osiguramo dovoljno ekološke infrastrukture da korespondiramo s potrebama građana grada Zagreba', poručio je gradonačelnik prošloga tjedna kada su osvanula i dva natječaja čiji je cilj, čini se, još malo dodatne 'korespondencije s ekološkom osviještenošću sugrađana'.

Naime, Grad Zagreb, odnosno podružnica Zagrebačkog holdinga Čistoća raspisao je do 11. siječnja natječaj u vrijednosti od 165.000 kuna bez PDV-a za nabavu izrade edukativne igre za odgovorno postupanje s otpadom te do 13. siječnja natječaj od 87.900 kuna bez PDV-a za nabavu izrade računalne igre za edukaciju građana o razvrstavanju i odlaganju kućnog otpada.


Kad je riječ o edukativnoj igri za odgovorno postupanje s otpadom, traži se izrada i isporuka didaktičke dječje društvene igre na ploči koja mora biti primjerena djeci od šest do 12 godina i ne biti kraća od 15 te ne dulja od 90 minuta. Igru čija tema treba biti povezana uz odgovorno ponašanje prema temama od ekološkog značaja s naglaskom na gospodarenje otpadom, treba moći igrati dvoje, troje ili četvero igrača i mora biti prilagođena osobama slijepima na boje.

Rekviziti trebaju sadržavati tvrdu kutiju i tvrdu ploču te pijune, a pravila trebaju biti jasna i kratka dok igrači i igračice trebaju imati osjećaj da trud i lukavost utječu na rezultat igre pri čemu mlađi igrači moraju imati realnu šansu pobijediti starije, navodi se u tekstu natječaja kojim se ne traži Monopoly ili Uno s ekoslikama. Igra bi trebala pozivajući na igru i zabavu motivirati djecu za aktivan pristup poželjnom ponašanju prema zaštiti okoliša i srodnim temama, a natječaj za njezinu izradu osvojit će onaj tko uz zadovoljenje navedenih kriterija ponudi ekonomski najpovoljniju cijenu i Čistoći isporuči 3.000 primjeraka igre zamotane u celofan u roku od 90 dana.


Traži se, međutim, i izrada računalne igre za edukaciju građana o razvrstavanju i odlaganju kućnog otpada koja mora biti dostupna za igranje direktno s interneta bez prethodnog instaliranja ili preuzimanja igre, a igraču je potrebno na logičan i jednostavan način omogućiti igranje na različitim dominantnim platformama i uređajima (pametni telefon, desktop, tablet), navodi se u tekstu drugog natječaja.

I ta druga, računalna, igra trebala bi motivirati djecu za aktivan pristup poželjnom ponašanju prema zaštiti okoliša s posebnim naglaskom na gospodarenje otpadom, a u svrhu njezine izrade potrebno je realizirati nekoliko faza; naime, izraditi idejni koncept te dizajn sučelja i grafičkih elemenata te izraditi i testirati rješenje. Tu su i hosting igre te održavanje na vrijeme od godinu dana, a najdulji rok za izvršenje i isporuku svih faza je 90 dana.