'EUROPSKA PRIJESTOLNICA SMEĆA'

'Bandić na Jakuševac godišnje baci oko 155 milijuna kuna'

16.12.2016 u 12:47

  • +5

Prosvjedna akcija Prava na grad i Zelene akcije ispred Gradskog poglavarstva

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Bionic
Reading

Grad Zagreb na odlagalište Jakuševac godišnje baci oko 155 milijuna kuna. Naime, taj bi iznos Grad mogao zaraditi kad bi osigurao odvojeno prikupljanje različitih vrsta otpada koje se ondje odlažu i prodavao ih na tržištu sekundarnih sirovina, upozorili su aktivisti i aktivistice Prava na grad i Zelene akcije noseći maske s likom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića u prosvjednoj akciji pred zagrebačkom gradskom upravom gdje su s kamiona bacili nekoliko vreća lažnih novčanica od 100 kuna, a nakon prosvjeda su sve i počistili

Zbog neadekvatnog sustava odvojenog prikupljanja otpada, Zagreb je Europska komisija u svom izvještaju iz 2015. smjestila na posljednje mjesto od 28 glavnih gradova EU-a u odvajanju i recikliranju otpada, podsjetili su Zelena akcija i Pravo na grad koji su uz isticanje transparenta 'Zagreb: europska prijestolnica smeća' prosvjednom akcijom upozorili na to da je u posljednjih 16 godina vladavine gradonačelnika Milana Bandića na zagrebačko odlagalište otpada bačeno nekoliko milijardi kuna novca građana.

Štoviše, 'ne samo da Grad namjerava nastaviti takvu praksu, nego ima u planu potrošiti još gotovo tri milijarde kuna na izgradnju spalionice u kojoj bi se sav taj vrijedan otpad spaljivao i koja bi štetila i ljudima i okolišu', upozorili su aktivisti.

Lažni novci letjeli ispred gradske uprave u Zagrebu


Video: Goran Stanzl / PIXSELL

'Imamo gradonačelnika koji je vizionar adventskih lampica i šatora na trgovima. On je velebni strateg izgradnje fontana, veliki taktičar rasipanja našeg novca, ali zadnjih 16 godina nije riješio ni jedan supstancijalni problem upravljanja gradskim resursima', upozorio je Teodor Celakoski iz Prava na grad i dodao da 'Zagreb nije osvojio titulu europske prijestolnice kulture, ali je osvojio 2015. prestižnu titulu najgoreg glavnog grada u EU-u po odvajanju otpada'.


'Za titulu prijestolnice smeća zaslužan je Milan Bandić, odnosno njegova hlampavost, traljavost i lijenost svih ovih godina. Prije 10 godina Zagreb i Ljubljana imali su jednako loš sustav gospodarenja otpadom. Razlika je samo u tome što se Zagreb nije pomaknuo s mjesta, odvaja samo jedan posto otpada, dok je Ljubljana s više od 60 posto odvojenog otpada proglašena najboljim gradom', upozorio je Bernard Ivčić iz Zelene akcije i naveo podatke prema kojima je 2014. bacio 156 milijuna kuna vrijednih sirovina, najviše biootpada, papira i plastike te staklo, metal i tekstil.

Smeće nam je došlo do grla', zavapio je Celakoski podsjetivši da nedavno smanjenje broja odvoza miješanog otpada bez unapređenja sustava odvajanja i režimom naplate opet nije osiguralo da se naplata provodi prema količini stvarno proizvedenog otpada što je nedavno i Visoki upravni sudproglasio nezakonitim

'U dosadašnjih 16 godina gradska vlast na čelu s Bandićem nije bila u stanju stvoriti sustav gospodarenja otpadom na korist stanovnika Zagreba, pa ne vjerujemo da će to učiniti ni ubuduće. Odnos gradske vlasti prema otpadu kao smeću, a ne kao vrijednom resursu jedan je od glavnih simptoma opće rasipnosti i bahatosti u upravljanju našom imovinom i resursima', istaknuli su aktivisti.

Stoga od svih političkih aktera koji će se kandidirati na lokalnim izborima traže da u svojim programima daju prioritetno mjesto alarmantnom stanju s otpadom i inzistiraju na financijski, društveno i okolišno održivim rješenjima koja su već provjerena i uspješno funkcioniraju diljem Europe kroz model odvojenog prikupljanja i recikliranja otpada.