PREMIJER PLENKOVIĆ

'Svi se jasno moramo odrediti prema simbolima totalitarnog sustava'

06.12.2016 u 15:33

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković u utorak je nužnim ocijenio da hrvatska politika i struka pronađu zakonsko rješenje kojim bi se država jasno odredila prema simbolima totalitarnog sustava, kakav je i ustaški pozdrav 'Za dom spremni' uklesan na HOS-ovoj spomen ploči u Jasenovcu

'Moramo tražiti zakonski put u koji će biti uključeni svi politički akteri i stručnjaci, kako bismo se jasno odredili prema simbolima totalitarnog sustava. Ja sam u Europskom parlamentu bio potpredsjednik skupine 'Pomirbe europske povijesti'. Mislim da je više od 70 godina od kraja Drugog svjetskog rata zrelo vrijeme da na jedan smiren, staložen način postignemo konsenzus u hrvatskom društvu i da se o tome odredimo. Naravno, za to je potreban dogovor, ali prije svega zakonito postupanje svih tijela vlasti', izjavio je Plenković novinarima u Varaždinu, gdje boravi na svečanom obilježavanju Dana grada.

Za spomen-ploču sa spornim natpisom uklesanim u grb Udruge branitelja HOS-a, koja je spomenik i postavila, rekao je kako je takav grb udruge još 2003. prihvatilo Ministarstvo uprave

S Mostom nismo razgovarali o čelniku HEP-a

Novinare je zanimalo i jesu li HDZ i Most dogovorili imenovanje čelnika Hrvatske elektroprivrede (HEP), s obzirom na medijska nagađanja o mogućim kandidatima te napise o navodnim neslaganjima između dvije vladajuće stranke oko osobe koja bi vodila to javno poduzeće.

Premijer Plenković je rekao kako HDZ i Most uopće o tome nisu razgovarali, istaknuvši kako je želja depolitizirati pristup prema gospodarski važnim tvrtkama.

"Mislim da smo vrlo jasno rekli u izbornoj kampanji, kao i u kontekstu svih poteza koje radimo u prvim tjednima, da želimo da u javnim poduzećima na čelu budu ljudi koji su visoko profesionalni, kompetentni, da želimo depolitizirati pristup prema onim tvrtkama koje su od velikog gospodarskog značaja za Hrvatsku", poručio je.

O Bandićevu proračunu: Prvo moram vidjeti amandmane zagrebačkog HDZ-a, a onda sve drugo

Vezano za mogućnost da zagrebački HDZ ne podrži gradski proračun gradonačelnika Milana Bandića, predsjednik Vlade i HDZ-a rekao je kako je njegovoj stranci najbitnije projicirati političku stabilnost, što je, kaže, bila ključna poruka i njegove kandidature za predsjednika stranke te HDZ-ove kampanje za parlamentarne izbore.

"Također smo vrlo jasno rekli, ako postoje pojedine stavke proračuna Grada Zagreba koje u prvom nacrtu nisu zadovoljavajuće s aspekta gradske organizacije, da onda želim znati koji su to aspekti, koje su to točke i koji bi to bili amandmani koje bi gradska organizacija predstavila i time poboljšala refleksiju u proračunu, političkih prioriteta za Grad Zagreb. Tek nakon toga možemo razgovarati o drugim temama", izjavio je Plenković novinarima.

Istaknuo je kako mu je želja da HDZ na lokalne izbore iduće godine na razini županija, gradova i općina izađe sa svojim kandidatima, "jer je to odgovornost najveće hrvatske stranke".