HOS ISPRAVLJA PREMIJERA

Packa Plenkoviću: ''Za dom spremni' bili smo i za vrijeme Tuđmana'

06.12.2016 u 14:23

Bionic
Reading

Predsjednik Udruge dragovoljaca HOS-a Grada Zagreba Ivan Friščić potvrdio je za tportal da je udruga osnovana 1998. godine i da od samoga početka koristi grb unutar kojega je natpis 'Za dom spremni'

HOS-ovci su se našli u središtu zanimanja javnosti nakon što su u Jasenovcu podigli ploču u čast 11 poginulih suboraca u Domovinskom ratu. Dio javnosti je uznemirio upravo natpis 'Za dom spremni' koji se nalazi u grbu udruge te posebno to što je ploča podignuta u Jasenovcu, u neposrednoj blizini nekadašnjeg ustaškog koncentracijskog logora u kojem je ubijeno oko 80 tisuća ljudi tijekom Drugog svjetskog rata.

Sporni grb izazvao je i polemiku između bivšeg ministra uprave, SDP-ovca Arsena Bauka i HDZ-ova predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. Bauk je pozvao Plenkovića da Vlada donese odluku o uklanjanju ustaškog pozdrava 'Za dom spremni' na spomeniku poginulim braniteljima HOS-a postavljenom u centru Jasenovca, poručivši da je vlada Ive Sanadera 2004. donijela odluku o uklanjanju spomeničkog obilježja Mili Budaku u Svetom Roku i Juri Francetiću u Slunju, uz obrazloženje da je postavljanje takvih obilježja 'suprotno izvorišnim osnovama Ustava Republike Hrvatske te šteti ugledu i interesima Republike Hrvatske koje je Vlada dužna štititi'.

Bauk je bacio rukavicu u lice Plenkoviću, dodavši da je Sanader imao petlju za tako nešto. Pozvao je i ministra branitelja Tomu Medveda da izvrši inspekciju nad udrugom. Plenković je Bauku odgovorio da je udruga registrirana u vrijeme dok je zemlju vodila vlada SDP-ova premijera Ivice Račana

'Naravno da je delikatno to da je ovakav spomenik podignut baš u Jasenovcu, ali to je grb udruge koja je dobila odobrenje službi u Zagrebu i uz privolu tadašnjeg Ministarstva uprave u vrijeme SDP-ove vlade', poručio mu je Plenković. Suprotno tome, predsjednik Udruge dragovoljaca HOS-a Ivan Friščić za tportal kaže da, otkada je osnovna 1998. godine, udruga djeluje pod istim znamenjem. Tvrdi da poštuju hrvatske zakone te da u članku 5. statuta udruge jasno stoji da je 'Za dom spremni' registriran unutar grba po zakonu.

'Udruga dragovoljaca je to registrirala i za to je znao i bivši ministar Bauk, a sada se pravi grbava deva. Bauk je još prije godinu dana bio ministar, a probudio se sada kada više nije na vlasti', poručio je Friščić bivšem ministru. Predsjednik Udruge dragovoljaca HOS-a Grada Zagreba kaže da je riječ o starom hrvatskom pozdravu pod kojim su ginuli hrvatski branitelji i nije ih briga za to što su ga preuzele ustaše. 'Pod tim znakom smo ginuli i pod njim stojimo, pod njim smo registrirani i pod njim bismo opet ginuli', poručio je Friščić, zaključivši da su oni dragovoljci koji su branili hrvatsku državu i ako nekome smeta hrvatska država, onda mu ne mogu pomoći.