ARSEN BAUK

'Tražimo sjednicu Odbora za Ustav o ploči HOS-a'

05.12.2016 u 22:04

Bionic
Reading

Šestero članova Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav zatražila je od predsjednika toga odbora da sazove sjednicu na temu postavljanja u gradu Jasenovcu spomen obilježja HOS-a za poginule u Domovinskom ratu na kojemu je i ustaški pozdrav

Član Odbora Arsen Bauk objavio je u ponedjeljak na Facebooku da je više od trećine članova Odbora zatražilo, "zbog postupanja evidentno suprotnog izvorišnim osnovama Ustava, uznemirenja građana i nanošenja štete ugledu i interesima Republike Hrvatske" sazivanje sjednice Odbora na temu postavljanja ploče u Jasenovcu.

"Nadamo se da će predsjednik Odbora to učiniti što prije, a još više se nadamo da sjednica neće biti niti potrebna, odnosno da će nas Vlada preduhitriti", stoji u objavi.

Objavlio je i faksimil dopisa, u kojemu predlažu Odboru da svojim zaključkom pozove Vladu da ukloni to obilježje i financira postavljanje novog obilježja poginulim pripadnicima 1. satnije "Ante Paradžik" Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) na kojemu neće biti ustaškog pozdrava Za dom spremni.

Zahtjev predsjedniku Odbora za Ustav, Poslovnik i poltički sustav Robertu Podolnjaku uputili su Peđa Grbin, potpredsjednik i članovi Arsen Bauk, Orsat Miljenić, Tomsilav Saucha i Siniša Hajdaš Dončić iz SDP-a te Vesna Pusić iz HNS-a.

Po Poslovniku Hrvatskog sabora, prijedlog za sazivanje sjednice radnog tijela može zatražiti najmanje trećina članova, a predsjednik radnog tijela dužan je sazvati sjednicu najkasnije u roku od osam dana od dana zaprimanja zahtjeva ovlaštenog predlagatelja.