LOV NA MOĆNOG ŠEFA

Koje su nam opcije nakon košarice Interpola zbog Hernadija

24.11.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Nakon što je Interpol odbio obnoviti crvenu tjeralicu za predsjednikom Uprave MOL-a Zsoltom Hernadijem, Mađarom kojeg hrvatsko pravosuđe traži pod optužbom da je dao mito bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu od 10 milijuna eura u zamjenu za upravljačka prava u Ini, Hrvatskoj nije ostalo puno opcija za to da ga pokuša privesti pred lice pravde

Nakon što je Glavna skupština Interpola stala na stranu Mađarske hrvatska pravosudna tijela našla su se u slijepoj ulici. Iako je europski uhidbeni nalog za Hernadijem još uvijek na snazi, svjedoci smo toga da je i prije putovao u Njemačku i Austriju, a sada će, nakon odluke Interpola, druge države članice EU-a imati argument više za neprovođenje naloga protiv ovoga moćnika. Mađarska je snažno lobirala, i nije to skrivala, da zaštiti predsjednika uprave svoje najvažnije, strateške kompanije i konačnici je uspjela u tome, barem privremeno.

Po pravdu na Europski sud pravde u Luksemburgu

Pomoćnik ministra pravosuđa Ivan Crnčec smatra da je Interpol, želeći izbjeći donošenje odluke u ovom, očito politički osjetljivom slučaju, predstavio ovaj predmet kao bilateralni spor između Interpola Zagreb i Interpola Budimpešta te nas je, odlučujući u korist Mađarske, uputio da se obratimo nadležnom tijelu Europske unije. U slučaju da nam takvo tijelo da za pravo, oni bi postupili po toj odluci. Međutim, pomoćnik ministra smatra da je riječ o pranju ruku i prebacivanju odgovornosti jer je stvar čista s naše strane. Također, Interpol se ne može obratiti Europskom sudu pravde u Luksemburgu, tijelu na koje su očito ciljali.


'Eventualno bi to mogao učiniti nadležni sud koji se bavi slučajem, u ovom slučaju Županijski sud u Zagrebu, ako imaju neku dvojbu takozvanim 'postavljanjem prethodnog pitanja' Europskom sudu u Luksemburgu. Međutim ne možemo prejudicirati kako će postupiti Županijski sud u Zagrebu, preciznije sudac Ratko Šćekić koji vodi slučaj', objašnjava Crnčec.

Mađarska strana od početka opstruira slučaj i ne želi da se Hernadi ispita u Hrvatskoj te je čudnom pravnom gimnastikom odbila udovoljavanju međunarodnoj pravnoj pomoći tvrdeći da bi eventualno uhićenje direktno štetilo MOL-u, stabilnosti Mađarske i ustavnom poretku. Tvrde da je riječ o pravomoćno presuđenoj stvari jer je odbačena kaznena prijava protiv Hernadija u Mađarskoj. Ipak, zanimljivo je da su u prosincu prošle godine podnijeli zahtjev Županijskom sudu u Zagrebu da se utvrdi je li povrijeđeno pravilo da se osobi ne može dva puta suditi za isto djelo. Županijski sud još uvijek nije odlučio i ne postoji vremenski rok do kojeg mora donijeti odluku. Sudac to praktički može napraviti i pred sam kraj procesa.

Presedan na Baliju

Hrvatska je jako razočarana događanjima na Glavnoj skupštini Interpola na Baliju, na kojoj je Hernadi konačno skinut s Interpolove tjeralice, jer smatraju da su svi pravni argumenti bili na našoj strani. Interesantno je to da je Komisija za kontrolu Interpolovih datoteka kao neovisno i stručno statutarno tijelo Interpola u dva navrata donijela odluku da je hrvatski zahtjev opravdan, ali Izvršni odbor, koji čini 11 osoba, prvi put u povijesti Interpola odlučio je izmijeniti odluku ove komisije. Potom smo pokrenuli raspravu pred Glavnom skupštinom Interpola, tijekom koje je nekoliko država podržalo argumentaciju Hrvatske i izrazilo zabrinutost odlukom Izvršnog odbora koja dovodi u pitanje temeljnu funkciju Interpola, a to je raspisivanje tjeralica, i stvara dojam podlijeganja političkim pritiscima.

Na kraju smo na glasovanju izgubili rezultatom 59 za, 34 protiv i 31 suzdržan jer je pitanje bilo tendenciozno postavljeno: podržavate li odluku Izvršnog odbora, umjesto da se odlučuje o tome treba li se objaviti crvena tjeralica ili ne. Riječ je o opasnom presedanu jer je Interpol odlučio da netko tko je bogat i moćan i kojeg štiti njegova država može izbjeći ruci pravde.

Međutim Hrvatska neće odustati. Postoji i druga mogućnost, a ona je teško izvediva, kaže nam pomoćnik ministra pravosuđa Crnčec: postupak uhićenja radi izručenja koji se može ostvariti u odnosu na treće zemlje. Za to bi trebalo pratiti Hernadijevo kretanje po svijetu i brzo reagirati. Naravno, ostaje vidjeti kakvo će biti i daljnje postupanje suda koji vodi postupak protiv njega, a na temelju čijeg zahtjeva se on i traži.