ŠUKER ZAHVALAN BOGU

'Riješili smo se bremena nadzornih odbora!'

26.11.2009 u 16:33

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila prijedlog antikorupcijskog programa za javna poduzeća u većinskom državnom vlasništvu. Sve državne tvrtke moraju do kraja godine donijeti plan borbe protiv korupcije koji bi se počeo primjenjivati od početka 2010. godine

IZJAVA O INTEGRITETU

'Ovim planom poručujemo da je Vladina tolerancija na sve oblike korupcije, bez obzira na imena i prezimena i pripadnost bilo kome, jednaka nuli', istaknula je premijerka Jadranka Kosor

Javna poduzeća u državnom vlasništvu raspolažu velikim javnim sredstvima, provode javne nabave, skrbe o javnoj imovini i zapošljavaju veliki broj djelatnika, te je zbog toga bilo nužno, naglasila je Kosor, da se i njih obuhvati akcijskim planom za borbu protiv korupcije, što do sada nije bilo slučaj.

'Prioritetni ciljevi Vladine antikorupcijske politike su jačanje odgovor i transparentnosti u radu, stvaranje preduvjeta za sprečavanje korupcije na svim razinama i afirmacije pristupa nulte tolerancije na korupciju', rekla je Kosor.

U antikorupcijskom programu se traži da državne tvrtke na svojim web stranicama objave ciljeve društva, izvješća neovisnih revizora te podatke iz javne nabave. U slučaju nabave robe iznad šest milijuna kuna te radova iznad 12 milijuna kuna, ponuditelji će morati potpisati 'izjavu o integritetu' kojom će jamčiti korektnost u postupku.


POVJERENIK ZA ETIKU

Također će javna poduzeća do kraja veljače 2010. morati imenovati povjerenika za etiku, koji će primati pritužbe zaposlenika i građana u vezi 'neetičkog i, moguće, koruptivnog ponašanja zaposlenika'.

Premijerka je najavila da će se sljedeće godine ići u depolitizaciju nadzornih odbora državnih poduzeća, i to raspisivanjem javnih natječaja, što je oduševljeno pozdravio ministar financija Ivan Šuker

'Hvala Bogu što nećemo morati više nositi to teško breme', poručio je Šuker, odnedavno novi predsjednik nadzornog odbora Ine.

Kosor je još jednom podsjetila da je Vlada ove godine već 'stimulirala' javna poduzeća za uštedu oko 1,4 milijarde kuna i sad većina državnih tvrtki, istaknula je, funkcionira dobro. Premijerka je ponovno zatražila od uprava da ispune zadanu obvezu i do kraja ove godine smanje masu plaća za deset posto.

KALMETA: 'BOLJI SMO OD EU'

Ministar Božidar Kalmeta primijetio je da ovako dobar antikorupcijski program za javne tvrtke nemaju ni mnoge članove EU-a. 'Njegovom implementacijom u sva javna poduzeća doista će biti smanjena mogućnost koruptivnog djelovanja', siguran je Kalmeta.

Premijerka je otkrila da će uskoro ići u izmjene zakona o financiranju političkih stranaka, a najavila je i da će se pažljivije analizirati izvješća državne revizije.

'Tražit ćemo nalaze za HŽ, Janaf, HRT i ostale tvrtke. Pozorno ćemo pratiti što se dešava nakon tih nalaza, i da li je došlo do promjena na bolje', rekla je premijerka.

GRADU ZLATARU 1,5 MILIJUNA KUNA POMOĆI

Na zatvorenom dijelu sjednice Vlade donesena je odluka da se dosadašnja predsjednica i članovi Komisije za provedbu javnog natječaja za imenovanje predstojnika Ureda za središnju javnu nabavu Vlade RH Mirna Zelić Pokaz, te Dražen Franolić i Dubravka Prelec, razriješe dužnosti, a novom predsjednicom imenovana je Željka Bartulović, dok su članovima imenovani Dražen Franolić te predstavnica Ministarstva uprave Sandra Pipunić.

Državna tajnica Tamara Obradović Mazal ovlaštena je za provođenje razgovora s kandidatima prijavljenim na natječaj za imenovanje predstojnika spomenutog Ureda.

Uz ovu odluku Vlada je odlučila pomoći Zlataru s 1,5 milijuna kuna na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna za 2009. godinu.